8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Elektronske vinjete za plovila

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Izdavanje vinjeta stranim jahtama i čamcima u Crnoj Gori, softverski programi za evidenciju obuke i sertifikacije pomoraca počinje 1. jula.

Generalni direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Vladan Radonjić objasnio je da se na taj način obezbjeđuje jedinstvena elektronska baza podataka preko koje se može pratiti edukacija pomoraca od njihove prijave u centre za obuku ili obrazovne institucije do izdavanja relevantnog svjedočanstva.

“Na zahtjev stranih pomorskih kompanija ili lučkih inspektora se, pored momentalne provjere vjerodostojnosti određenog svjedočanstva, dobija i kompletna istorija obuke koju je kandidat prošao, kao i naziv institucije koja je obavila obuku“, rekao je Radonjić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Ministarstvo u saradnji sa firmom Gravex dva mjeseca radilo na izradi nove web stranice www. luckekapetanije.me Crne Gore i softverskih programa, kao i da će zvanična primjena tog sistema početi 1. jula.

Radonjić je saopštio da otvaranjem web stranice pomorci mogu na jednom mjestu dobiti kompletnu informaciju o uslovima i načinu sticanja zvanja i posebnih ovlašćenja, kao o početku ispitnih rokova.

“Te informacije su pomorci do sada dobijali dolaskom u lučke kapetanije, što je iziskivalo dodatne troškove i gubitak vremena čekanjem na šalterima ili u kancelarijama“, kazao je Radonjić.

On je naveo da će se web stranica redovno ažurirati i drugim novostima iz oblasti sigurnosti i bezbijednosti plovidbe.

Radonjić je podsjetio da je jedna od glavnih preporuka Evropske agencije za pomorsku sigurnost EMSA bila da Crna Gora obezbijedi jedinstvenu bazu podataka kada je u pitanju obuka i izdavanje svjedočanstava o zvanjima i posebnim ovlašćenjima pomoraca.

On je saopštio da softver omogućava i laku provjeru kada je neko plovilo dobilo vinjetu i do kada mu ona traje, čime se potvrđuje da je ono sigurno za plovidbu.

Motor Yacht Talisman C
Motor Yacht Talisman C

Softver, prema njegovim riječima, daje mogućnost prijavljivanja elektronskim putem i nekoliko mjeseci prije dolaska strane jahte u Crnu Goru, čuvanje tih podataka i prezentovanje u momentu izdavanja vinjete.

“Procedura se može obaviti i u lučkim kapetanijama i ispostavama, a jahta koja nije ušla u elektronsku bazu podataka ne može dobiti vinjetu. Inspektori sigurnosti plovidbe, tokom rutinske kontrole unošenjem bilo kojeg detalja strane jahte ili čamca, mogu provjeriti da li im je izdata vinjeta i u kom vremenskom periodu“, objasnio je Radonjić.

On je najavio da će u narednih mjesec biti izrađen još jedan softver, jedinstveni elektronski registar brodova, čamaca i jahti, kojim će se na jednom mjestu stvoriti baza podataka svih plovila registrovanih u Crnoj Gori.

Najčitanije