11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Električni brodovi preuzimaju šibenske otoke

Električni brod

Javna potpora i pohvala pionirskom projektu lokalnih brodskih linija UrbEco, koji razvija Grad Šibenik radi povezivanja otoka u svojem okružju ekološkim plovilima na električni pogon, stiže s važne adrese. Došla je iz resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a iznijela ju je državna tajnica Maja Marković Kostelac u Šibeniku.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata upriličenog na poziv gradske uprave, Kostelac je u izjavi istaknula da ovaj projekt, na kojem već nekoliko godina sustavno radi gradski Odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, osim ekoloških prednosti nosi veliki razvojni potencijal ne samo za šibenske otoke, nego će poslužiti kao model boljeg povezivanja i drugih manjih arhipelaga, poput dubrovačkog i lošinjskog.

– Zahvaljujem Gradu Šibeniku na organizaciji ovoga plodonosnog sastanka i razvoju novog projekta intermodalnog urbanog povezivanja otoka s kopnom i jednih s drugima. To je također temelj novoga lučkoga sustava, a projekt će za financiranje iz europskih fondova zajednički kandidirati Grad Šibenik i Ministarstvo – naglasila je Marković Kostelac.

Osim domaćina, gradonačelnika Željka Burića, i njegovih suradnika, na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Agencije za obalni linijski promet te Šibensko-kninske županije i Grada Vodica.

– Budući da je projekt UrbEco u poodmakloj fazi, u suradnji s Agencijom za obalni linijski promet napravljen je konkretan korak, te je dogovoreno da se novi natječaji za brodske linije u šibenskom pomorskom okružju raspišu na nešto kraći rok. Time se osigurava mogućnost što skorije realizacije ovoga projekta koji je pretpostavka za gospodarsku i demografsku obnovu raseljenih šibenskih otoka – kazala je državna tajnica.

Brod – Foto Nikša Stipaničev/Hanza Media

– Brodske linije bit će puno češće od dosadašnjih i očekujemo da ćemo plovilima namjenski građenima za ovaj akvatorij na najbolji način osigurati dobru komunikaciju. Za tri godine, realno je očekivati, pomorski putnički promet bit će učestao poput autobusnog, s omogućenim presjedanjem, online kupovanjem karata i svim drugim što očekujemo od suvremenog gradskog prijevoza, što ovaj sustav i jest – kazao je Matija Bumbak, pročelnik Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

– Odjel je dosad obavio brojne razgovore s otočanima da bi riješili što je više moguće problema ne samo u prijevozu putnika, nego i tereta, što će zacijelo dobro poslužiti drugim gradovima i županijama budu li se poveli za primjerom Šibenika – istaknuo je pročelnik Bumbak.

Projekt vrijedan 170 milijuna kuna u fazi je dovršetka tehničke dokumentacije, a raspisivanje natječaja očekuje se na jesen, izvijestio je Bumbak.

Piše Branimir Periša

Foto Nikša Stipaničev/Hanza Media

Najčitanije