7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvojica Dubrovčana usred zime kreću na plovidbu kroz ralje Biskaja

Jedriličar

Regatnom jedrilicom dugom 12,5 metara dvojica dubrovačkih mladića, Ivan Paskojević i Lovre Peović uskoro će iz Southamptona na jugu Engleske zaploviti prema Dubrovniku. Ako svi popravci na jedrilici budu dovršeni na vrijeme, iz Southamptona će zaploviti u utorak, 29. studenog, a u Gradu ćemo ih dočekati oko Božića.

Na tom putu moraju proći kroz ralje Biskajskog zaljeva, jednog od najopasnijih plovidbenih područja na svijetu u kojem su nestale tisuće pomoraca. I to u prosincu kad tim dijelom sjevernog Atlantika praše olujni vjetrovi i valovi visoki kao neboderi. Nakon toga ih očekuje nešto blaži Mediteran koji je u zadnje vrijeme igralište vojnih brodova i stratište brojnih afričkih izbjeglica. Cijeli taj put dvojica dubrovačkih mladića proći će na jedra jer regatna jedrilica koja plovi na motor nije ništa brža od dječjeg tricikla na seoskoj kaldrmi.

– Dragan Držanić je mi je jednog dana došao u radionicu i rekao da je našao krasnu jedrilicu za kupiti, ali da je nema tko dovesti jer je u Engleskoj – prisjeća se Lovre Peović. Radilo se o brodu “Sidney 40”, regatnoj jedrilici dužine 12.5m.

– Kad mi je pokazao slike i rekao cijena, više u šali nego zaozbiljno rekao sam mu da ću mu ga ja dovest ako kupiti taj brod. Par dana kasnije stigao mi je sms, “Lovre, pakiraj se”.

S Peovićem će krenuti njegov dugogodišnji prijatelj, pomorac i jedriličar Ivan Paskojević kojeg svi zovu – Pasko. Nije ga trebalo nagovarati, a ako je suditi prema Paskovoj fotografiji, na jedrilicu će trebat ukrvat dosta garbuna i dobre gradele. Putovanje su pomno planirali, poslušali savjete starih pomoraca, osim onog najvažnijeg – da ne kreću na put u ovo doba godine.

Nakon ralja Biskaj, Dubrovčani će zaokružiti Pirinejski poluotok, proći kroz Gibraltar prema jugu Italije i onda kroz Otrantska vrata doploviti doma.

Dubrovački vjesnik ekskluzivno će pratit putovanje naših mladića dugo 3000 milja kroz nevere sjevernog Atlantika, preko izbjegličkih stratišta Mediterana. Pasko i Lovre javljat će nam se iz luka u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji, slati nam slike i putopise koje možete pratiti na našem internetskom portalu i na stranicama tiskanog izdanja. U svakom slučaju, veselimo se njihovom sigurnom povratku, a red bi bio da ih tada dostojno dočekamo jer ovakve plovidbe nisu baš svakodnevne u bogatoj dubrovačkoj pomorskoj tradiciji.

www.dubrovacki.hr

Najčitanije