17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvije ronilačke nesreće

Ronioci
Ronioci

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) primila je u četvrtak dojave o dva smrtna slučaja u dvjema odvojenim ronilačkim nesrećama – jednoj kod otoka Šolte, a drugoj kod Baške na otoku Krku, te je pokrenula koordinirane aktivnosti na plovnim područjima gdje su se dogodile nesreće.

Kako je u četvrtak navečer priopćilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, djelatnici MRCC Rijjeka primili su u srijedu, 26. kolovoza, u 23,51 sati dojavu o nestanku dvojice ronilaca na otoku Šolti, te su s Lučkom kapetanijom Split i nadležnom Lučkom ispostavom Milna te Pomorskom policijom Split pokrenuli koordiniranu akciju traganja i spašavanja na prijavljenome području nestanka ronilaca.

Prema prikupljenim podatcima dvojica ronilaca s bocama na zrak – hrvatski državljanin E.K. (rođen 1959. godine) i njemački državljanin O.G. (zasad nepoznato godište), nestali su tijekom ronjenja na poziciji podmorske špilje u predjelu uvale Poganice na otoku Šolti gdje su u srijedu doplovili privatnim plovilom tipa gumenjak, a kako se nisu vratili u očekivano vrijeme, njihove obitelji su o nestanku obavijestile policiju, te je MRCC Rijeka pokrenuo koordinirana potražna akcija, koja je nastavljena rano jutros.

Nakon pronalaska gumenjaka dvojice nestalih ronilaca, u četvrtak prijepodne u podmorsku potragu uključeni su pripadnici specijalne ronilačke jedinice Pomorske policije koji su u 12.,15 sati na dubini od oko 47 metara u podmorskoj špilji pronašli te izvukli na površinu tijelo jednoga ronioca.

S obzirom na vrlo slabu vidljivost potraga je prekinuta oko 16 sati, a nastavit će se u petak rano ujutro.

Tijelo pronađenoga ronioca prevezeno je u luku Lora gdje istraga službenika Županijskoga državnog odvjetništva treba utvrditi identitet poginulog ronioca te uzrok njegova stradavanja. Djelatnici splitske Kapetanije i službenici pomorske policije utvrdili su da su dvojica ronilaca opremu iznajmili od ronilačkoga kluba iz Brača u vlasništvu hrvatskoga državljanina, no u ronjenje su se uputili samostalno.

Drugu dojavu o ronilačkoj nesreći Središnjica je primila u četvrtak u 12,20 sati. Djelatnika Lučke ispostave Šilo javili su da je ronilac kod Baške na otoku Krku zbog teškoga zdravstvenog stanja hitnim medicinski transportom prebačen u Bašku, ali je unatoč naporima Hitne medicinske službe preminuo.

Djelatnici LI Šilo očevidom su utvrdili su da se njemački ronilac J.G. (rođen 1967. godine) u četvrtak u 10 sati pridružio ronilačkoj skupini u organizaciji mjesnoga ronilačkog kluba čijim su brodom »Oliga« za prijevoz ronilaca isplovili iz luke Baška na pozicijiu ronjenja Prvić u uvali Samonjin.

Nedugo nakon urona, oko 10,30 sati, prema navodu svjedoka i voditelja ronilačke skupine, njemački ronilac je na dubini od 15 metara počeo nekontrolirano tonuti te ga je voditelj skupine dostigao na 27 metara dubine, izvukao ga na površinu nakon čega je na ronilačkome brodu primijenjen postupak reanimacije. Odmah po izronu brod s njemačkim roniocem otplovio je prema Baškoj kamo su pristali oko 10,55 sati gdje su ronioca preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no nažalost, u 12.25 sati, unatoč naporima da ga spase, njemački ronilac je preminuo.
Očevidom je utvrđeno da mjesni ronilački klub, plovilo i voditelj skupine posjeduju sve potrebne isprave.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije