8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dvije komiške falkuše plove Vltavom

falkuša

Dvije komiške falkuše Comeza-Lisdboa i Palagruža zaplovit će rijekom Vltavom u Pragu sudjelujući u programu Svetoivanjskih svečanosti NAVALIS 2017 koje se održavaju 14. i 15. maja. Ovo su devete obnovljene barokne svečanosti.

Obnovitelj te svečanosti Zdeněk Bergman bio je prošlog ljeta gost Komižana na njihovom Festivalu mora Rota palagruzona i sudjelovao u regati od Komiže Palagruže. Oduševljen komiškim falkušama odlučio ih je dovesti u Prag i tako su Komižani ove godine dobili čast da se svojim programom i falkušama uključe u ovu veliku svečanost posvećenu patronu Praga i zaštitniku rijeka i mostova svetom Ivanu Nepomuku.

Centralna svečanost održat će se kod Karlovog mosta u Pragu. Svečanosti počinju Hrvatskim danom na Vltavi u kojemu sudjeluju venecijanske gondole i komiške falkuše. Bit će to prilika da Komižani prezentiraju svoje veslačko umijeće pored venecijanskih gondolijera.

Komiška falkuša već je plovila pored venecijanskih gondola i u Brestu i u Veneciji, Canale Grande, na festivalu Regatta storica. Ovaj put komiške će falkuše biti u središtu pažnje koju će privući i svojom brodograditeljskom radionicom i svojom ribarskom kuhinjom koju će prirediti pored Hergetove cihelne za stotine uzvanika.

S Komižanima će nastupiti klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i grupa Šomazguni. Udruga Palagruza predstavit će se s dvije novoizgrađene gondole i Papinom večerom – brujetom i srdelama, a Ivo Pervan imat će izložbu Rota palagruzona na otvorenom. Profesor Joško Božanić nastupit će svojim predavanjem Tajne Viškog arhipelaga i svojom poemom posvećenoj palagruškim ribarima Navigare necesse est.

Najčitanije