15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Domaći gastro brend – ToroCro Maguro biće predstavljen u …

TUNA – foto Naš Školji

Na svečanoj gala-večeri u sklopu „Tuna, Sushi & Wine festivala”, koji će se od 1. do 5. februara održati u Zadru, predstavit će se prestižni domaći gastronomski brend –ToroCro Maguro.

Riječ je o gastro proizvodu od tune koji je tvrtka Kali tuna posljednjih 11 mjeseci uspješno promovirala u Japanu. Taj je proizvod nakon uspjeha na azijskom već krenuo prema najvećem mogućem tržištu – Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je Turistička zajednica Grada Zadra.

Početna ideja o stvaranju prepoznatljivog i brendiranog proizvoda čija je iznimna kvaliteta potvrđenu certifikatom prehrambenog instituta u Bruxellesu za izvrsnost, došla je od vlasnika tvrtke Jiro Kambea, nakon čega su zaposlenici Kali tune razradili strategiju i stvorili novi proizvod za tržište.

– Danas, nakon plasmana našeg proizvoda čiju tržišnu sudbinu prvi put možemo precizno pratiti, u Kali tuni osjećamo ponos i zadovoljstvo. Svi smo sudjelovali u kreiranju brenda i njegovoj proizvodnji, pa je on u pravom smislu naš zajednički proizvod, kaže Tanja Dragaš, prokurist kompanije i osoba zadužena za financijsku priču Kali tune.

Još od osnutka 1996. godine kada je Kali tuna bila prva tvrtka za uzgoj tuna na Mediteranu do današnje posebnosti u procesu uzgoja tuna – kroz ulov tuna od osam kilograma do 30-mjesečnog uzgoja kada dosežu prosječnih 70-75 kilograma – tvrtka je napravila pionirski pothvat. Prvo, kreiranjem posebnog marketinškog proizvoda koji je svoje mjesto pronašao na najekskluzivnijoj i najvećoj ribljoj tržnici na svijetu u Tokiju i drugo; kampanje koja će ToroCro Maguro plasirati ljubiteljima tune i vrhunskog sushija na zapadnoj i istočnoj američkoj obali. A u tom velikom poslu Kali tuna ima jednako velike ili jake tržišne adute.

Tako je proizvod Kali tune prijavljen na Institut za ocjenjivanje kvalitete prehrambenih proizvoda u Bruxellesu, čiju su procjenu radili vrhunski kuhari iz najboljih europskih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Od mogućih 100 bodova za teksturu, izgled, okus i miris, tuna tvrtke Kali tuna dobila je sjajnih 96 bodova i prestižni međunarodni certifikat izvrsnosti s tri zlatne zvjezdice. Drugim riječima, najbolju moguću preporuku za svjetsku promociju.

– To je procjena koja svjedoči o superiornosti i kvaliteti naše tune, a napravili smo i vlastito istraživanje. U laboratoriju smo testirali kvalitetu mišića divlje i naše uzgojene tune i rezultati su pokazali kako je naša tuna iz uzgoja kudikamo bogatija nezasićenim omega masnim kiselinama te drugim bitnim pokazateljima kvalitete mesa, govori Neven Cinoti, tehnolog kompanije zadužen za istraživanje i razvoj. Dodaje kako u u prehrani tuna koriste sitnu plavu ribu, dakle, ništa izvan onoga što tune inače jedu. Nema dodataka prehrani, nema aditiva, pa se tune uzgojene u Kali tuni hrane istovjetno ili čak bolje i redovitije nego u divljini.

– Japanci ne cijene previše način na koji se tuna konzumira na Mediteranu. Njihova tuna mora biti masna i sirova, jer onda se u sushiju topi u ustima, opisuje Dragaš nijanse gurmanske zahtjevnosti na inozemnom tržištu tune i sushija. A to je poanta sadržana u samom nazivu proizvoda ToroCro Maguro: predstavlja uzgojenu tunu iz Hrvatske, odnosno njezin najmasniji proizvodni dio, ili najjednostavnije rečeno – tuninu pancetu.

Kali tuna je u 21 godinu postojanja mijenjala više vlasnika: od Australaca, Amerikanaca, Islanđana i Meksikanaca, do Japanaca koji su u veljači 2015. godine preuzeli tvrtku. Sada zapošljava 80 djelatnika vezanih uz uzgajališta i 29 koji rade u sestrinskoj firmi „MB Lubin, ribarstvo”. Posredno, kaljska tvrtka zapošljava pravu flotu lokalnih ribara kojima je zajamčen plasman ulova, kao i proizvođača opreme za uzgajalište tuna. Prije izlova, na uzgajalištu se prosječno nađe oko 1500 do 1600 tona tune.

www.nasiskolji.hr

Najčitanije