8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentiranje tardicionalnih brodova na Jadranu

gaeta
Gaeta

Udruga Palagruža iz Komiže započela je jednistven projekt dokumentiranja tardicionalnih brodova na Jadranu

U startu projekta skenirane su ofalkono gajeta Jaglica, u vlasništvu Mira Cvitkovića, i ofalkono gajeta Cicibela, u vlasništvu Grada Komiže.
Skeniranjem ove dvije gajete dobit će se precizna dokumentacija za rekonstukciju, obnovu postojećih i izgradnju budućih ofakonih gajeta. Ofalkono gajeta je originalna i tardicionalna komiška gajeta rađena u drvu bez primjene epoksindih smola. Gajeta ima folke – bočne stranice, koje se koriste ovisno o tome da li je gajeta u plovidbi ili služi za ribolov.

Pored skeniranja navedenih gajeta također je obavljeno skeniranje komiškog leuta Pruga Biševo u vlasništvu članova Udruge Palagruža, u pripremi je i skeniranje komiške gundule, sandule te još nekoliko preostalih komiških gajeta koje su nekad bile ofalkone gajete, a danas su plastificirane i služe za ribolov.

U pripremi je također skeniranje tradicionalnih brodova u Murteru i Betini koje će se obaviti u suradnji s udrugama Latinsko Idro i Betinska gajeta 1740, vlasnicima brodova i brodograditeljima u Betini i Murteru.

Elektronska dokumentacija naći će primjenu u edukaciji, interaktivnim ili virtualnim muzejima i još mnogim područjima.

Najčitanije