11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dogodine u planu uvođenje nove linije za vaporetto

Argosy-vaporetto
Argosy-vaporetto

Odaziv građana je zaista odličan, rekao je ravnatelj Rezervata Lokrum Mario Tevšić za portal Dubrovnikpress.hr o ovosezonskom “Dubrovačkom vaporettu”, koji je posljednje plovidbe za ovu godinu učinio ovog vikenda.

“Dubrovački vaporetto” je projekt Grada Dubrovnika i Rezervata Lokrum, a ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom brod je povezivao Mokošane s Lokrumom, subotom stanovnike Župe dubrovačke i Konavala s ovim otokom. Prijevoz je četiri puta mjesečno bio besplatan za korisnike lokrumskog pokaza.

– Teško je točno prebrojati koliko smo putem „Vaporetta” imali posjetitelja, ali okvirno tu se za područje Mokošice i Gruža radi o broju od tisuću i 200 ljudi, a iz Župe dubrovačke i Konavala oko 600 ljudi. Brod iz Mokošice je skroz pun nedjeljom, dok subotom, iz Cavtata i Srebrenog, tu bude oko 80 ljudi. – kazao je Tevšić.

Rekao je kako su povratne informacije građana izvrsne, dodavši kako je „razgovarao s prijateljem iz Župe koji je kazao kako mu svaku subota supruga i dijete idu “Vaporettom” na Lokrum”.

– Građani su zaista zadovoljni, istina, linija nije kratka, ali ne može biti kraća. Opet to je bolje nego ići autobusom ili autom pa tražiti parking. Čim smo najavili kako je ovo zadnji vikend kako plovimo, neki su se javili, voljeli bi da linija još ostane. No, preko tjedna nema smisla nastavljati jer je škola, a obično “Vaporettom” idu obitelji s djecom. Mi ćemo povremeno učiniti turu vikendom koju bi posebno najavili. – rekao je Tevšić.

Ideja je uvesti liniju javnog gradskog prijevoza na moru

Što se tiče planova za sljedeću sezonu oko “Dubrovačkog vaporetta”, Tevšić je kazao kako “Grad već nekoliko godina želi uvesti liniju javnog gradskog prijevoza po moru”.

– To je ipak dosta komplicirano. Dakle, plovilo bi se po plažama, no glavni je problem pristajanje koje se smije obavljati samo u lučkom području. Po zakonu, svi ti muli se ne smiju koristiti. Na tome ćemo morati poraditi, kad se svi ti muli legaliziraju onda će se moći ploviti od plaže do plaže. No, nastojat ćemo po sadašnjem modelu uvesti dodatne linije. Dakle, radi se o još dvije dodatne linije koje bi Lokrum povezale s Brsečinama i Elafitima. To je plan, a nadam se da ćemo imati dovoljno vremena da sve formalno-pravno pripremimo. – istaknuo je Tevšić.

Dakako, iako “Dubrovački vaporetto” više neće redovno ploviti ove godine, sezona na Lokrumu je daleko od gotove. Ipak, dovoljno je odmakla da bi se mogla rekapitulirati.

– Sve je zaista prošlo iznad očekivanje. Od prometa, financijskih pokazatelja. Niti u čemu nije bilo problema, od naše vatrogasne službe nadalje. Svi su svoj posao besprijekorno odradili. Sad nas čeka jesen i zima, tada ćemo obaviti naš logistički posao pripreme, kako bi i iduću sezonu dočekali spremni i kako bi sve funkcioniralo kako treba – zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr ravnatelj Rezervata Lokrum Mario Tevšić.

Najčitanije