17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dešifriran 3200 godine star natpis o invaziji misterioznih pomoraca

Hijeroglifi

Tim švicarskih i nizozemskih arheologa koji su dešifrirali natpis na kamenoj ploči staroj 3200 godina, smatra da je riješio „jednu od najvećih arheoloških zagonetki Mediterana“, piše Independent.

29 metara dug kameni natpis, koji je 1878. godine pronađen na teritoriju današnje Turske, najduži je hijeroglif na svijetu iz brončanog doba.

Riječ je o natpisu na luvijskom jeziku koji je znanstvenicima pružio uvid u uzrok neobičnog propadanja tadašnjih snažnih i naprednih civilizacija.

Spominje se invazija flote Ujedinjenog Kraljevstva iz Male Azije, koja je izvršena na gradove istočne obale Sredozemnog mora. Prema najnovijim shvaćanjima znanstvenika, ova „pljačkaška pomorska konfederacija“ najvjerovatnije je bila uzrok propadanja nacija brončanog doba.

Istraživači vjeruju da je natpis nastao 1190. godine prije nove ere, i da ga je naručio Kupanta Kurunta, kralj države Mira. On je u savezu sa drugim anatolijskim državama izvršio invaziju na stari Egipat i druge države u oblasti Sredozemnog mora, tijekom i krajem brončanog doba.

Znanstvenici su i ranije pretpostavljali da su osvajači bili ti koji su doveli do kraha dominantnih civilizacija u tom periodu, ali identitet uzurpatora nikada nije otkriven.

Arheolozi su osvajače nazvali „trojanski pomorci“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije