Delfini i kitovi širom svijeta masovno se nasukavaju zbog upotrebe sonara

sonar

Brojni znanstvenici, uključujući i članove udruge National Resources Defense Council (NRDC), već duže vrijeme sumnjaju kako uporaba sonara u vojne i geološke svrhe vrlo štetno djeluje na dupine i kitove koji se širom svijeta masovno nasukavaju. Alternativu uporabi klasičnih sonara, međutim, nudi tvrtka Acoustic Zoom iz Newfoundlanda u Kanadi.

Njihov tim pod vodstvom profesora Jacquesa Yvesa Guignéa, sastavljen od brojnih stručnjaka iz akustike, geofizike i geologije, prezentirao je i patentirao Acoustic Zoom, metodu istraživanja morskog dna koja uz pomoć preciznog sonara i digitalnog procesuiranja nudi bolju rezoluciju u 3D i 4D prikazima.

S obzirom na to da njihov, kako ga nazivaju, morski trombon emitira zvuk s manje snage na puno višim frekvencijama, osigurava preciznije seizmičke podatke za kompanije što se bave bušenjem dna u potrazi za naftom i plinom. Istodobno, više frekvencije ne bi trebale štetiti morskim životinjama.

www.slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.