12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Danijela Crljen: Od naše marine profitira cijelo Slano

Direktorica – Foto Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Prva godina prošla je bolje od očekivanog. Jako smo zadovoljni rezultatima, odazivom nautičara i kako se marina uklopila u mjesto. Ovo je očiti primjer kako se mjesto ubrzano razvija zahvaljujući marini, s ponosom kaže Splićanka Danijela Crljen, direktorica ACI marine “Veljko Barbieri” u Slanomu.

Ova marina je 22. po redu u ACI-jevom sastavu, a nosi ime po osnivaču ACI-ja. Ima dva valobrana i šest pontonskih gatova, a vrijednost investicije bila je 60 milijuna kuna.

Prvu godišnjicu postojanja proslavila je 3. kolovoza. Nekomu tko je često u Slanomu teško je u to povjerovati jer marina izgleda kao da je oduvijek dio središnjeg mjesta Dubrovačkog primorja; uklopljena u uvalu, privlači ljepotom i jednostavnošću, bjelinom, širinom i čistoćom, tišinom koju remeti samo šuštanje jedara na vjetru.

Zaslužni za uzlet kraja

Iako je bilo onih nezadovoljnih namjerom izgradnje marine u Slanomu, danas je većina Slanjana složna u razmišljanju da je pridonijela napretku njihova mjesta, teško devastiranog ratom 1991.-1995., nakon kojeg se malo-pomalo oporavljalo. Nanovo su započeli skromno, da bi danas Slano imalo presudnu ulogu u turističkom i gospodarskom razvoju ovoga kraja.

– Svi profitiraju, od privatnog smještaja do ljudi koji su otvorili dodatne sadržaje koji trebaju našim nautičarima – od obrta za čišćenje plovila do transfer agencija – dodaje Danijela Crljen.

ACI marina “Veljko Barbieri” registrirana je za 200 plovila dugih do 20 metara. To je manja marina, ali se upravo zbog te činjenice jako dobro uklopila u Slano, ističe 36-godišnja direktorica, najmlađa čelnica jedne hrvatske marine.

Sadržaji koje nudi marina su vanjski bazen, restoran koji će raditi i tijekom zime, trgovina nautičke opreme, servis, rent-a-car i masažni kutak koji će se iduće godine proširiti na mali welness centar. Imaju oni mnogobrojne planove za koje vjeruju da će uskoro biti i realizirani, kao što je gradnja novih poslovnih prostora, za koje već imaju cijeli niz zainteresiranih zakupaca. Mlada direktorica kreativna je “zvijezda vodilja” jednog malog tima koji je pun entuzijazma i želje da ova mala marina postane jedna od najboljih.

A na dobrom je putu. Dok sjedimo na taraci restorana i pozdravljamo se s nautičarima koji prolaze rivom do svoje jedrilice ili jahte, gotovo da ne vidimo niti jedan prazan vez. Oni koji su bili skeptični prema izgradnji marine u slanskoj uvali “kapitulirali” su, pa danas priznaju kako im je podigla kvalitetu ponude u cijelom mjestu, a privatnim iznajmljivačima i cijene apartmana koje nude turistima.

– Svi komentari su pozitivni. Pola djelatnika naše marine baš je iz općine Dubrovačko primorje, uglavnom su iz Slanoga ili nekoliko okolnih mjesta. Sretni su što su tu dobili posao, zahvaljujući kojemu mogu ostati živjeti doma – ističe direktorica, koja svaki dan putuje na posao iz Dubrovnika. U Gradu je završila američki koledž, magistrirala, osnovala obitelj i ostala, a spletom sretnih okolnosti pozvana je da bude direktorica ove marine u kojoj je na godišnjem vezu u prvoj godini postojanja bilo već više od 60 posto plovila.

– To su plovila koja su njihovi vlasnici odlučili držati ovdje tijekom cijele godine, a većina njih produžila je najam veza i na sljedeću godinu jer su zadovoljni našom uslugom – kaže Danijela Crljen.

Slano Foto Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Prebacili brodove iz Dubrovnika

– Dvadesetak dubrovačkih nautičara čak je prebacilo svoje brodove iz marine Dubrovnik u Slano – potvrđuje direktorica priču koju smo već načuli među dubrovačkim vlasnicima plovila. Razlog je tome lakši izlazak na otvoreno more koji nudi slanska marina, jer za izlazak iz dubrovačke potrebno je preploviti cijelu rijeku Omblu.

– Puno je lakše gostima na plovilima što se tiče tranzita, odnosno dnevnih vezova. U marini Dubrovnik izgubi se pola sata plovidbe do mosta. Odavde su svi začas do Šipana i Mljeta – pojašnjava direktorica. Jedino što je u vezi marine još ostalo neriješeno pristupni je put do marine, oko kojega su se lani “lomila koplja” između uprave ACI marine i čelnika općine Dubrovačko primorje Nikole Knežića.

– Projekt je, koliko znam, gotov, a imam informacije da su dozvole pri samom kraju. Radovi bi trebali započeti nakon sezone – ističe direktorica, koja nam nije smjela otkriti koje su sve poznate osobe – a bilo ih je – dolazile na svojim ili iznajmljenim jahtama u Slano, jer bi time prekršila pravilo diskrecije koje oni pažljivo njeguju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije