11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Danas se otvara Sueski kanal 2

SuezCanal_ElBallah
SuezCanal_ElBallah

Izgrađeno je 37 kilometara novog, paralelnog kanala i prošireno 35 kilometara postojećeg kanala između Azije i Europe.

Sueski kanal 2 je završen i u četvrtak će biti svečano pušten u promet. Vrijedan 7,9 milijardi eura, projekt najavljen kao “novo rođenje Egipta” okončan je za manje od godinu dana.

Projekt se sastoji od 37 kilometara novog, paralelnog kanala i 35 kilometara proširenja postojećeg kanala, što će skratiti period čekanja brodova sa 18 na 11 sati i omogućiti dvosmjernu plovidbu.

Ovo je treći put da se plovni put Sueskog kanala proširuje, a od kako je, nakon desetljeća duge gradnje, otvoren 1869. godine.

Njegovo proširenje će, navode mediji, povećati kapacitet ovog ključnog vodnog puta koji povezuje Sredozemno i Crveno more.

Velika očekivanja

Prije ovih zahvata kroz Sueski kanal je maksimalno moglo proći 49 brodova dnevno, a egipatske vlasti najavljuju da će njihov broj do 2023. godine biti udvostručen.

Egipatska Vlada nada se da će ovako “pojačan” kanal više nego udvostručiti prihode od naknade za plovidbu, koja je ključni izvor budžetskih prihoda zemlje.

Računica kaže da će prihod za osam godina porasti sa 5,3 milijarde dolara, koliko se očekuje u 2015. godini, na 13,2 milijarde dolara.

Sueski kanal je najbrža veza između Azije i Europe i dugo je bio jedan od glavnih izvora državnih prihoda Egipta.

Otvaranju novog Sueskog kanala u gradu Ismailija prisustvovat će, kako je najavljeno iz nadležnih egipatskih ministarstava, više od 20 predsjednika i premijera država.

www.balkans.aljazeera.net

Najčitanije