Dana otvorenih vrata Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru

08-grcko-italske-amfore-IV-II-vijek-prije-nove-ere-koriscene-su-za-transport-vinaOve smo godine po prvi puta baš na blagdan Svetog Nikole upriličili Dan otvorenih vrata jer je on, ipak svetac zaštitnik svih ribara, pomoraca – ukratko, svih oni koji žive s morem, od njega i uz njega, a znamo koliko je Zadar i zadarsko područje značajno u pomorskom smislu. Ova je galerija otvorena lani za manifestaciju Noć muzeja, a sada smo željeli svima otvoriti i vrata crkve svetog Nikole, koja će se uskoro obnoviti i staviti u funkciju. Ovi izloženi eksponati nisu vezani uz podvodnu arheologiju, već više uz samostan svetog Nikole. Crkva svetog Nikole će se uskoro obnoviti i staviti u funkciju Muzeja.

Dakle, arhitektonski – taj će prostor imati formu crkve, ali tu će se nalaziti postav podvodne arheologije – pojasnio je Roko Surić voditelj Odjela za prezentaciju podvodne baštine u povodu Dana otvorenih vrata Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Prekjučer su tako, uz stručno vodstvo, posjetitelji mogli besplatno u galeriji pogledati izložbu pod nazivom Priča o zaboravljenom samostanu i vojnoj bolnici na zadarskom Poluotoku i obići impozantnu crkvu, u kojoj će se uskoro smjestiti Muzej podvodne arheologije.

Jedan od najzanimljivijih eksponata koji odmah “zapne” za oko, iako je smještena u samom kutu galerije, jest podvodna mina iz Drugog svjetskog rata, koju su u svoju mrežu uhvatili ribari kod otoka Paga, a našao se tu i dobro sačuvani – pištolj, ali i novčići te pribor za jelo…

– Sada smo dakle, izložili zbirku eksponata koja je vezana uz samostan svetog Nikole, a sljedeće godine za Noć muzeja planiramo izložiti upravo naš postav podvodne arheologije. Vjerujemo kako ćemo sljedeće godine imati i svu potrebnu dokumentaciju, kako bismo mogli aplicirati na fondove Europske unije naravno, uz podršku resornog Ministarstva za budući Muzej podvodne arheologije – dodao je ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru Luka Bekić.

www.zadarskilist.hr

Izvorhttp://www.pomorac.net/
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.