Creska osnovna škola u svoj program uvrstila – jedrenje

Jedinstveni-u-Hrvatskoj-Creska-osnovna-skola-u-svoj-program-uvrstila-jedrenje
Jedinstveni-u-Hrvatskoj-Creska-osnovna-skola-u-svoj-program-uvrstila-jedrenje

Dok je većina njihovih vršnjaka širom Hrvatske odavno zaboravila na bilo kakve školske obaveze, za 22 creskih učenika nastava još uvijek traje. Ne radi se o produžnoj nastavi i popravljanju ocjena, već o prvom slučaju u Hrvatskoj da je jedrenje uključeno u školski plan i program kao slobodna aktivnost, piše Novi list.

– U suradnji sa creskim Jedriličarskim klubom Reful i Jedriličarskim savezom Primorsko-goranske županije, Osnovna šk

ola Frane Petrića uvrstila je u svoj godišnji kurikulum jedrenje. Radi se o vannastavnoj, ali školskoj aktivnosti koju provodi profesor tjelesne i zdravstvene kulture Ognjen Marković. Teoretski dio nastave provodili smo tijekom nastavne godine, a praktični sada, kad su povoljni uvjeti za takve aktivnosti, rekao je Josip Pope, ravnatelj OŠ Frane Petrića, te izrazio zadovoljstvo što su učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda pokazali tako veliki interes za jedrenje.

Male jedriličare koji nastavu pohađaju u blizini ACI marine Cres posjetili su predsjednik Jedriličarskog saveza PGŽ Neven Baran i predsjednik creskog Jedriličarskog kluba Reful Marčelo Damijanjević koji je zahvalio ravnatelju Popeu i profesoru Markoviću što su prihvatili provođenje ovog projekta, te izrazio nadu da će se s njim nastaviti i sljedećih godina.

– JK Reful rado će pružiti svu tehničku potporu i pomoć svojih članova kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao i djeca stekla osnove snalaženja na moru, a Klub će i dalje organizirati svoju uobičajenu ljetnu školu jedrenja, najavio je Damijanjević.

Baran je podsjetio na dugogodišnju uspješnu tradiciju creskog jedrenja iz čega je proizašao i ovaj projekt.

– U Cresu se godinama uspješno organiziraju regate, a Reful je stvorio mnogo jedriličara, pa tako i našeg olimpijca Igora Marenića. Zato smo se odlučili za Cres kao idealno područje za bavljenje jedrenjem kako bismo ovdje proveli ovaj pilot-projekt kojem je cilj djecu naučiti na more. Naša županija ima 800 kilometara četvornih mora više nego kopna, a mnogi su ga svjesni samo od lipnja do kolovoza. Ovim projektom priviknut ćemo djecu na more, naučit će ponešto o veslanju i jedrenju, a za 20 godina ćemo imati ljude koji razumiju more, rekao je Baran.

Foto: Walter Salković

www.novilist.hr

Podijeli

1 komentar

  1. Svaka cast organizaciji.Trebalo bi to uvesti u svim primorskim gradovima jer su oni vezani za more,a jedrenje je nacin da se uziva u njemu i putuje na najekoloskiji nacin.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.