16 C
Kotor

Slušaj online radio

“ČOVJEK I BROD” – Snimanje filma o spasitelju tradicijske brodogradnje

Dr-Velimir-Salamon

Vjerojatno nema boljeg trenutka od dana Svetog Nikole – zaštitnika moreplovaca, ribara i brodova – da započnemo jednu zanimljivu priču o Čovjeku i brodu.

Projektant Falkuše

Dr. Velimir Salamon je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio tradicijskim brodovima Mediterana. Kroz vrlo precizne tehničke crteže općih planova tradicijskih jadranskih brodica na jedra i vesla, crteže bracera, gajete, falkuše, može se reći da je očuvao hrvatsku tradicijsku brodogradnju od zaborava. Dr. Salamon (1945.) je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je na istom tom fakultetu te na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Projektirao je komišku gajetu falkušu, prvu repliku tradicijskog broda koja je predstavila pomorsko nasljeđe hrvatskog naroda na Svjetskoj izložbi u Lisabonu a potom i u Veneciji i Brestu. Radio je na rovinjskoj brodograđevnoj tradiciji, na malološinjskoj pasari, neretvanskoj trupi i lađi, na betinskoj i mljetskoj gajeti i dubrovačkom galijunu…

Projekt: Film, izložba i monografija

Želeći otrgnuti od prašine i zaborava, širinu i dubinu znanja ovog izuzetnog čovjeka, grupica entuzijasta okupljenih oko bratovštine Akademija Svega i Jedriličarsko brodarskog kluba Lastovo, pro bono su stavili svoja znanja i talente u službu ove svojevrsne misije te osmislili opsežan projekt koji će obuhvatiti film, izložbu i monografiju dr. Velimira Salamona. Taj projekt započeo je upravo danas, na sv. Nikolu, snimanjem dokumentarnog filma u domu dr. Salamona. Izložba koja će slijediti i na kojoj će biti i promocija ovog dokumentarnog filma, održat će se u Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Dogovoren je i datum izložbe 14. 4. 2018. koji nije slučajno odabran jer to je dan kada su se vjenčali naši poznati moreplovci Renata i Joža Horvat te će izložba biti i svojevrsni hommage ovom legendarnom paru velikih zaljubljenika u more i jedrenje.

Cijeli ovaj projekt u organizaciji Akademije svega i Jedriličarsko brodarskog kluba Lastovo zamišljen je kao zahvalnost onima koji su se cijeli život trudili oteti zaboravu ono što bi se bez njih neminovno zaboravilo. Dr. Velimir Salamon je jedan od onih koji su shvatili što je brod čovjeku i zašto ga je važno sačuvati, zašto ga treba voljeti. Jer, kako kaže ovaj veliki čovjek, brod je posuda skupnog pamćenja.

Najčitanije