16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na cilj prva stigla brodica “Kitty” iz Venecije

Regata

Nakon što su preksinoć članovi Udruge “Kuća o batani”, Zajednice Talijana i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga primili povelje UNESCO-a kojima se projekt “Ekomuzeja Rovinj” našao, kao prvi iz Republike Hrvatske, u Registru najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine, jučer je rovinjski akvatoriji bio domaćin dvanaeste regate barki s oglavnim i latinskim jedrom i drugim tradicijskim plovilima.

Kako doznajemo od člana Udruge i “morskog vuka” Alvisea Benussija, ova najveća rovinjska fešta od mora i barki, ove je godine okupila oko 120 članova posada, odnosno četrdesetak brodica pristiglih iz Slovenije, Italije, Kvarnera i Istre.

-Sa starta koji se nalazio ispred rovinjske luke trebalo je odjedriti šest nautičkih milja. Kurs je bio u pravcu otoka svetog Andrije i tako dva đira, objasnio je Benussi, od kojeg i to direktno s morskog terena, doznajemo da je regata protekla u najboljem redu.

Šarena jedra i vještine moreplovaca publika je tijekom dopodnevna pratila s Velikog mola, odnosno svih raspoloživih pozicija s kojih su se brodice mogle fotografirati. Dobar vjetar jedrima je raširio krila a ljepota prizora oduševila je i one koji vele “voli more drž’ se kraja”. Uzbuđenja nije nedostajalo ni “na vodi” jer valjalo se izboriti za status najbrže brodice. Upravo, pobjedničko mjesto osvojio je Vicenzo Ciminale iz Venecije, koji je s brodicom “Kitty” bio najbrži i najspretniji te se ovjenčao titulom osvajača 12. rovinjske regate barki s oglavnim i latinskim jedrom i drugim tradicijskim plovilima.

Inače, regatu je u suradnji s rovinjskim Jedriličarskim klubom “Maestral” i Udrugom “Vela al terzo” iz Venecije organizirala Udruga “Kuća o batani- Casa della batana”, i to u sklopu pograničnog projekta Mala barka 2 odobrenog od Europskog fonda za regionalni razvoj Interreg Slovenija-Hrvatska. Podsjećamo, i na neke od ciljeva regate kao što su obnova oglavnih jedara, očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, poticanje interkulturne suradnje na Jadranu te kreiranje događaja kojim će se u Rovinju na kreativan i živopisan način slaviti maritimna kultura obilježena brodicom batanom.

Foto: D. Memedović

www.glasistre.hr

Najčitanije