10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ciklus javnih predavanja, radionice tradicijske brodogradnje

Barke Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Niti u jednom školskom kurikulumu u Hrvatskoj ne postoje programi tradicijskih zanata potrebnih da se održavaju i obnove gucevi, leuti i slična tradicijska plovila. Neki riječki srednjoškolci ipak uče nešto na tu temu, a uskoro slijedi i ciklus javnih predavanja, javlja Radio Rijeka.

Program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, projekt Mala barka 2, konkretno znači radionice tradicijske brodogradnje koje pohađaju učenici Tehničke škole u Rijeci kod tri majstora brodograditelja. Svakih petnaest dana su na terenu, nešto nauče, a onda i praktično primijene obnavljajući guceve, leut, a uskoro i pasaru.

Na susretu s novinarima u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja najavljena su teorijska predavanja u okviru Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina, koja će biti otvorena i široj javnosti. Odvijat će se četvrtkom u 18 sati, planirano je svaka dva tjedna.

Ciklus je počeo 22. februara uvodnim predavanjem dr. Roberta Mohovića i dr. Tee Perinčić o Akademiji te perspektivama očuvanja i revitalizacije tradicijskih plovila. Vrste tradicijskih barki i brodova bit će tema o kojoj će Luciano Keber govoriti 8. ožujka na Pomorskom fakultetu. U Tehničkoj školi 22. marta Marija Marač govorit će o materijalima gradnje tradicijskih barki i brodova.

Nacrti linija, konstrukcijskih elemenata i ostalih dijelova barki i brodova su tema o kojoj će Dunja Legović govoriti 12. aprila na Tehničkom fakultetu. Luciano Keber će 19. aprila na Pomorskom fakultetu govoriti o konstrukciji drvenih barki, a konstrukcija drvenih brodova bit će tema Ljiljane Domazet 3. maja u Tehničkoj školi.

Način gradnje i obnove tradicijskih barki tema je o kojoj će Roko Dejhala govoriti 17. maja na Tehničkom fakultetu. Ciklus će zaključiti, već u okviru Festivala Fiumare, Jakov Karmelić 31. maja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja temom “Pomorski običaji i suvremena prezentacija tradicijskih barki i brodova”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije