CG – Jahtaši će plaćati boravišnu taksu ?

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Prema aktuelnim propisima, jahtaši koji doputuju u Crnu Goru imaju poreske olakšice kakve ne postoje u drugim zemljama svijeta, od popusta na gorivo do usluga u marini, ali Vlada Crne Gore priprema Izmjene i dopune Zakona o boravišnoj taksi, prema kojima bi jahtaši, svo osoblje na jahtama i njihovi gosti morali plaćati boravišnu taksu.

“Novim članovima definisao bi se i jasnije razradio pravni osnov za bliže uslove, način obračuna i naplate boravišne takse na plovnim objektima nautičkog turizma i izvršilo bi se usaglašavanje kaznenih odredbi sa Zakonom o prekršajima.Tekst prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi je pripremljen i upućen nadležnim organima na mišljenje”, navodi se u Akcionom planu za suzbijanje sive ekonomije za 2015. godinu.

Prema aktuelnom Zakonu o boravišnim taksama, opštine naplaćuju boravišnu taksu u iznosu od 10 do 80 centi za punoljetne turiste, s tim što taksa u turističkoj sezoni može biti povećana do 50 odsto. Takse ne plaćaju djeca do sedam godina starosti, a maloljetnici doba od 7 do 18 godina plaćaju polovinu vrijednosti boravišne takse.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.