16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Četvero poginulih u naletu glisera na turistički brod u Grčkoj

Nesreća u Grčkoj
Nesreća u Grčkoj

Četiri osobe su poginule, a ostalih pet je teško ozlijeđeno u nesreći turističkog broda koja se dogodila zapadno od grčkog otoka Aegina. U turistički brod s najmanje 20 putnika koji je plovio u kanalu između Perdike i Moni Eginasa zabio se gliser udarivši u njegov pramac.

Većina žrtava je poginula na licu mjesta kada je gliser naletio pri velikoj brzini. Turistički brod je potonuo i putnici su završili u moru. Na mjesto nesreće odmah su stigli obližnji brodovi i jahte te pomogli u spašavanju nesretnih ljudi. Svi ozlijeđeni prevezeni su lokalni dom zdravlja u Aegini, a zatim prebačeni helikopterom u bolnicu u Atenu.

Među žrtvama strašne nesreće u blizini grčkog otoka Aegina su petogodišnja djevojčica, njezin otac, još jedan muškarac i kapetan broda. Jednom od ozlijeđenih, ukrajinskom turistu, djelomično je amputirana lijeva noga. Još jedan ozlijeđeni muškarac ima respiratorne probleme, ali njegovo zdravstveno stanje i dalje je stabilno.

Gliser nije pretrpio ozbiljnu štetu, ali je vlasnik broda, Thrasivoulos Lykoourezos, je uhićen. Obalna straža i lokalna policija odmah je stigla na mjesto nesreće i počela istragu. Skiper glisera je također uhićen i bit će optužen za izazivanje smrti više od jedne osobe.

“Nisam razumio što se dogodilo, nisam vidio ništa, nisam razumio ništa”, bile su prve riječi skipera glisera. Prema preliminarnim podacima, skiper turističkog broda je signalizirao i manevrirao kako bi se izbjegao sudar s gliserom, ali to nije bilo dovoljno. Gliser je napola prepolovio turistički brod i usmrtio četvero putnika i izazvao potonuće broda.

“Bili smo na drugom turističkom brodu na izletu u samostan, Odjednom smo vidjeli da se gliser zabio u brod, a naš se brod odmah okrenuo i krenuo u pomoć unesrećenima. Slika je bila tragična. Ljudi su bili u moru, neki su plivali a neki su se već utopili”, rekao je svjedok nesreće te dodao: “Oko njih su bili prsluci za spašavanje, ali više nismo vidjeli turistički brod.”

Turistički brod je dugačak 7 metara i širok 2,5 metra. Pokreće ga dizelski motor i može doseći maksimalnu brzinu od 6-7 čvorova. Turistička brod se koristi za putovanja diljem otoka Aegina i plovidbu do samostana. Kapacitet broda je do 25 putnika, a tijekom nesreće nije bio pretrpan.

Najčitanije