Četvero Nijemaca preživjelo udar groma u gumenjak

gumenjak

Iako su meteorolozi u zadnjih dan – dva upozoravali na moguće jače grmljavinsko nevrijeme, što se i ostvarilo, neki su se unatoč tome otisnuli na more. Tako i četvoro mladih Nijemaca, koji su u petak bez većih posljedica preživjeli udar groma dok su bili u gumenjaku pokraj Kali na otoku Ugljanu. Dvojica mladića i dvije djevojke su se u petak poslijepodne otisnuli u unajmljenom gumenjaku na more ispred otoka Ugljana. U jednome trenutku grom je udario u dio broda i ozlijedio mladiće. Svih četvoro odmah su brodom prevezeni u Zadar, te kolima hitne pomoći u zadarsku bolnicu.

Mi smo dobili dojavu da je četvero mladih turista stradalo od udara groma. Dovezeni su kolima hitne pomoći do bolnice te smo nakon pregleda vidjeli da se ne radi o ozbiljnim ozljedama, odnosno da su se dva mladića u trenutku udara groma držala rukama za jarbol. Kod njih se vide rane koje su nastale na mjestu gdje je grom udario. Dvije djevojke koje su u tom trenutku sjedile na brodu nisu imale nikakvih posebnih ozljeda. Budući da se kod ovakvih situacija bolesnika ipak treba zadržati na praćenju, da se vidi hoće li biti sve u redu s ritmom rada srca, mi smo tako i postupili. Promatrali smo bolesnike cijelu noć i pola današnjeg dana, odnosno onako kako nalaže pravilo struke, rekla nam je voditeljica Hitnog bolničkog prijema dr. Melanija Ražov Radas.

Kako nije bilo nikakvih posljedica po njihovo zdravlje, turisti su dobrog općeg stanja otpušteni iz bolnice tijekom subote. Dr. Radas kaže kako su imali puno sreće jer su posljedice po njihovo zdravlje i život mogle biti puno ozbiljnije.

Jer da je grom koji je udario u ruku, kako se inače dogodi, prošao onim djelom prema srcu u drugu ruku ili nogu moglo je doći do puno većih posljedica po zdravlje. Međutim oni su imali sreće da su te ulazne i izlazne rane bile na putu koji je zaobišao srčani mišić. Znači nije došlo do ozbiljnijeg oštećenja, a obično takva putanja groma izaziva poremećaj ritma rada srca što je izrazito opasno po čovjeka, upozorava dr. Ražov Radas.

Pokušali smo doznati i od mladih turista, kako je izgledao “susret” s munjom, no nisu bili raspoloženi za razgovor.

Izvorwww.radio.hrt.hr
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.