Četri broda NATO-a uplovila u Luku Bar

NATO
NATO

Četiri broda stalne NATO Grupe brodova za protivminska djejstva (NATO Mine Counter-Measures Group TWO, SNMCMG 2), uplovila su jutros u Luku Bar. Ova grupa brodova koja kao jedinstvena cjelina djeluje pretežno u Sredozemnom i Crnom moru, specijalizovana je za operacije čišćenja mina, ali i drugih ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. vijeka, saopšteno je iz Ministrstva odbrane.

Riječ je o objedinjenim multinacionalnim pomorskim snagama, koje predstavljaju stalni i vidljivi podsjetnik saradnje i međusobne solidarnosti na moru, doprinoseći jačanju svijesti o važnosti pomorske sigurnosti.

Grupu pod komandom turskog kapetana Ramazana Kesgina čine turski admiralski brod  “Sokullu Mehmet Pasha” (“Mehmed-paša Sokolović”), kao i tri minolovca, turski   “Akcakoca”, njemački “Weilheim” i grčki “Kallisto”.

Cilj posjete Crnoj Gori je isticanje važnosti operacije NATO u borbi protiv terorizma pod nazivom „Aktivno nastojanje“ (Active endeavour), kao i podsticanje saradnje NATO Savezničke pomorske komande (MARCOM) čije je sjedište u Nortvudu, u Velikoj Britaniji, sa Crnom Gorom, kao jednom od zemalja uključenih u program Partnerstva za mir.

Tokom posjete Luci Bar, Grupa će podijeliti svoje iskustvo u operacijama čišćenja mina sa pripadnicima Mornarice Crne Gore. Te aktivnosti usmjerene su na jačanje interoperabilnosti, saradnje i razumijevanja među pomorskim partnerima.

Posjeta brodova luci poklapa se sa organizacijom ekspertskog okruglog stola pod nazivom „Bezbjednost Jadrana“, zajednički organizovanog od strane NATO odbrambenog koledža (NATO Defence College) iz Rima, MARCOM-a, i Ministarstva odbrane Crne Gore. Konferencija će biti fokusirana na iznalaženje mogućnosti NATO, EU i partnerskih vojnih snaga za pružanje pomoći u upravljanju rizikom i suočavanju sa bezbjednosnim izazovima u Jadranskom moru.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.