„Brodolom kod otočića Gnalića – novosti iz mletačkih arhiva”

Gnalić

Doc. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru u utorak je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u sklopu Morskog utorka održala predavanje „Brodolom kod otočića Gnalića – novosti iz mletačkih arhiva”.

– Brodolom kod otočića Gnalića, otkriven 1967. godine, jedan je od najvažnijih otkrivenih brodoloma 16. stoljeća. Raznovrsnost teretnih kontejnera, unutar kojih su bili i pištolji iz Alberghetti radionice, omogućila nam je da jasnije definiramo kulturni, povijesni, gospodarski i politički kontekst tog doba. Brodolom pripada skupini nalazišta u hrvatskim vodama koje su djelomično spašene, važnost broda i njegova priča daleko nadmašuju sva očekivanja. Brod je sagrađen u Veneciji, a porinut je dvije godine kasnije. U vrijeme Ciparskog rata (1570-1573), služio je za prijevoz vojnih postrojbi na Krf, a zarobljen je blizu Valone u Albaniji. Tamo je bio deset godina da bi 1582. godine bio prodan talijanskom trgovcu Odoardo da Gaglianu. Nakon uobičajenog trgovinskog puta između Venecije i Konstantinopola, brod je potonuo kod otočića Gnalića, informirala je okupljene Radić Rossi.

www.zadarskilist.hr

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.