12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod s 1400 automobila nasukan kod Engleske obale

Høegh Osaka
Høegh Osaka

Brod „Høegh Osaka“ nasukao se u subotu navečer kod otoka Wight vrlo brzo nakon isplovljavanja iz Southamptona, izjavio je Ingar Skiaker, izvršni direktor Høegh Autoliners. Brod je sada nagnut više od 50 stupnjeva, a očekuje se da će operacija spašavanja potrajati nekoliko dana. Srećom, nije došlo do izlijevanja nafte iz broda.

Ingar Skiaker rekao je da je prerano nagađati o uzroku nesreće i ujedno zahvalio spasilačkim timovima za sigurnost svih 25 članova posade na brodu. Dodao je da su dva člana posade zbog lakših ozljeda prebačena u bolnicu.

“Znamo da je brod krenuo iz Southamptona s teretom i tijekom plovidbe iz kanala se, navodno, nagnuo. Kapetan i pilot na brodu odlučili su nasukati brod na sprud kako bi se izbjegli ozbiljniji problemi. Pretpostavljam da su procijenili što je najbolje u tom trenutku i mi sad ne možemo to osuđivati. Nije došlo do izlijevanja nafte i to nam je sada prioritet“, komentirao je Skiaker.

Na pitanje da li je na brodu bilo previše vozila, odgovorio je da je samo jedna trećina broda bila natovarena.

Također je izjavio kako smatra da je brod stabilan, da usko surađuje s tvrtkom Svitzer za spašavanje te da je uvjeren u uspješno spašavanje broda s minimalnom štetom za luku i okoliš.

Hugh Shaw iz Pomorske agencije (MCA), također je izjavio da nije bilo štete za okoliš.

“Uvjeren sam da vlasnici broda postupaju profesionalno i brzo su alarmirali tvrtku za spašavanje koja je stigla na mjesto incidenta rano jutros i već odmah započeli operaciju spašavanja i uklanjanja broda”, rekao je Shaw.

Na snazi je privremeno isključenje prometa u zoni od 200m. Trojica visokih časnika ostala su na brodu, ali su sada prebačeni na obalu.

Pomorska agencija priopćila je da brod nije bio u plovnom kanalu, tako da nije bilo utjecaja na druge brodove u tom području.

„Høegh Osaka“, registriran u Singapuru, isplovio je iz Southamptona u subotu oko 20.20 sati po lokalnom vremenu.

Brod nosivosti 51.000 tona bio je natovaren s 1.400 automobila, te je bio na putu za Njemačku.

U akciju spašavanja uključena su četiri brodice za spašavanje Obalne straže te helikopter.


Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije