15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod Mornarice SAD u Baru

DDG-109-Jason-Dunham
DDG-109-Jason-Dunham

Brod Mornarice SAD USS Jason Dunham (DDG 109), razarač sa navođenim projektilima, stigao je danas u Luku Bar, u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Darren Dugan i članovi posade susrešće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara.

Kako ističu u američkoj ambasadi, „ova posjeta je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva u unaprijeđenju pomorske bezbjednosti i sigurnosti“.

Brod je dobio ime po desetaru Mornarice SAD Jason Dunhamu, koga su smrtno ranili pobunjenici u Iraku 2004. godine i koji je posthumno odlikovan Medaljom časti 11. januara 2007. godine. Ovaj brod je 59. razarač u svojoj klasi napravljen u državi Mejn, državnom partneru Crne Gore.

Brod Mornarice USS Jason Dunham je stalno usidren u Norfolku, država Virdžinija.  Dom je više od 300 oficira i mornara i nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, dva fitnes centra, biblioteku i šoping prostor.

Američka Šesta flota, sa sjedištem u Napulju, Italija, izvodi potpune zajedničke pomorske operacije, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.

Najčitanije