11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Biolozi šokirani nalazom obdukcije: Izrešetali su Adrianu

Medvedica Adriana
Medvedica Adriana

Članovi Grupe “Sredozemna medvjedica” s biologinjom Jasnom Antolović na čelu počeli su monitoring sredozemne medvjedice i njenih staništa u viškom arhipelagu. – Uz pomoć HRM-a, ratnim brodom “Faust Vrančić” uputili smo se do Palagruže, posjetili smo staništa na maloj Palagruži, iskrcali se na Medvidovu žolu i prvo što nas je iznenadilo bilo je da zbog djelovanja mora i morskih struja, nedostaje desni dio žala. Obišli smo Medvidina špilju, najstariju na Jadranu, a mislim i na Mediteranu, u kojoj je obitavala sredozemna medvjedica. Podaci o boravku sredozemne medvjedice u tom području datiraju od 1993. Špilja je sačuvana, u dobrom je stanju i nema nikakvih oštećenja, što znači da posjetitelja nije bilo – rekla nam je Antolović.

Pretraživanje špilja

– Ono što je tragično za nas biologe je to što nemamo nikakvih dojava o viđenju sredozemne medvjedice na području palagruškog otočja. Nakon Palagruže, bili smo nakratko na Lastovu gdje smo se s predstavnicima Javne ustanove dogovorili da će naša ekipa iz Slovenije za 15-ak dana doći na otok obići sve špilje i staništa. I u viškom akvatoriju ćemo obići špilje i staništa, po direktivi Natura 2000., što smo obvezni napraviti svake tri godine na području cijelog Jadrana.

To je područje Sv. Andrije sa pet špilja, četiri špilje su na Biševu, a na području otoka Visa smo s biologom-ekologom Nevenom Ivešom obišli jednu špilju na Stupišću gdje je 2005. viđena sredozemna medvjedica. U rujnu nastavljamo monitoring na sjevernom i južnom Jadranu – kaže nam Antolović.

U kolovozu prošle godine, nažalost, bili smo svjedoci pronalaska uginule sredozemne medvjedice na žalu uvale Vela draga u općini Ližnjan u blizini Pule. U međuvremenu, obavljena je obdukcija, kakvi su rezultati?

– Iako je pronađena ženka bila teško bolesna, njeno uginuće sve nas je jako pogodilo, naime, uginula je od teške bakterijske upale zlatnog stafilokoka. Ali, više smo bili šokirani pregledom rendgenskih snimki koje dokazuju da je nesretna medvjedica par mjeseci prije ranjena puškom sačmaricom. Mi smo ožiljke od ranjavanja registrirali na području Šišana, na morskom žalu na kojem se pojavila u ožujku prošle godine, no temeljem dobivenih fotografija zaključili smo da je još uvijek bila u dobrom stanju, međutim, ona je uginula u lipnju – kazuje Antolović.

Stižu i nalazi iz Amerike

Pronađeno je više od pedeset zrna sačme u njenoj glavi, a oko šezdeset u području donjeg dijela repa. Riječ je različitoj veličini zrna, rane na repu su starijeg datuma, a rane na glavi su novije. Kontaktirala nas je policija iz Pule koja je pokrenula prekršajni postupak protiv nepoznatih osoba. Koji su to bolesni umovi koji mogu gađati morskog sisavca puškom? – pita se Antolović.

Obdukcija je pokazala da je medvjedica imala nekoliko poroda. Iz Grupe sredozemna medvjedica imaju podatke da je zadnji bio 2010. godine. Antolović nam je kazala kako će još barem godinu dana trajati istraživanje o tome koliko je bila stara uginula medvjedica kada iz američkog laboratorija stignu podaci dobiveni iz njezinih očnjaka.

– To je jako važno jer se do sada, temeljem dokaza i znanstvenih priopćenja smatra da je najstarija sredozemna medvjedica imala 35 godina, a postoje naznake da bi ova mogla biti i starija – ističe Antolović.

Bogoljub Mitraković

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije