13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – Kompleksan zahvat na „Punta Azzurra“

PUNTA AZZURRA

Mali italijanski tanker „Punta Azzurra“ uplovio je danas u Boku Kotorsku gdje će taj brod u narednom periodu proći kroz veoma kompleksan tehnološki zahvat rekonstrukcije u Jadranskom brodogradilištu Bijela (JBB), vrijedan više od pola miliona eura. Naime, „Punta Azzurra“ koji je sada tzv. single skin, odnosno tanker sa jednostrukom oplatom, u Bijeloj će biti proširen i dobiće tzv.double skin, odnosno duplu oplatu trupa kakva je neohodan standard da po aktuelnim konvencijama Međunarodne pomorske organizacije IMO, za komercijalno korišćenje brodova koji prevoze naftu i njene derivate.

Mali tanker za bunkering „Punta Azzurra“ od 1.463 bruto-tone, dug je 52 i širok 10,24 metara, a izgrađen je 1986 godine u La Speciji. Pripada italijanskoj kompaniji „Anapo“ iz Auguste, a služi za snabdijevanje brodova gorivom u toj velikoj luci na Siciliji. Projekat proširivanja njegovog trupa prvi se put obavlja u Bijeloj koja na tom poslu sarađuje sa kompanijom „Tole“ iz Srbije. “Tole” je osnovan 1989 u Zrenjaninu, a ta kompanija je preko svojih podružnica do sada poslovala u Srbiji, Crnoj Gori, Kipru, Bugarskoj i Egiptu. Bave se novogradnjom, konverzijom i remontom razvih vrsta brodova, a samo u bivšem tivatskom Arsenalu i u JBB, preko te kompanije je u periodu od 1996 do 2008 godine, remontovano više od 350 velikih trgovačkih brodova.

Proteklih nekoliko mjeseci u JBB je od prefabrikovanih lilova, montirano ukupno pet sekcija novog trupa italijanskog tankera, svaka pojedinačne težine po 33 tone. Završetkom svih pratećih radova – antikorozivne zatite, instaliranjem novih cjevovoda i slično, nove sekcije trupa za „Punta Azzurru“ će biti postavljene u adekvatan oblik u malom doku JBB, a dok potom naplavljen i spušten u more, kako bi u njega mogao uploviti italijanski tanker i „ući“ u svoju novu, „proširenu kožu“ koja ga u doku bude dočekala. Potom će nova oplata biti spojena sa postojećim trupom tankera i na taj način „Punta Azzurra“ će dobiti tzv. double skin, odnosno dvostruku oplatu bez koje stariji tankeri više ne mogu komercijalno poslovati u najvećem dijelu svijeta.Sa dodatkom nove oplate, italijanski tanker će biti proširen za ukupno 1,5 metara u odnosu na svoje aktuelne dimenzije, a u Bijeloj će , us skaldu sa novim gabaritima broda, biti obavljeno i repozicioniranje njegovih pogonskih tzv. Schottel propelera.

PUNTA AZZURA juce u Bijeloj 1_resizeGeneralno, riječ je o izuzetno kompleksnom tehnološkom zahvatu kakav do sada nije sprovelo nijedno brodogradilište na istočnoj obali Jadrana, a u JBB očekuju da će im proširivanje „Punta Azzure“ biti odlična referenca za naredne slične kompleksne i dobro plaćene poslove. U izgledu je ugovaranje još jednog identičnog zahvata na brodu-blizancu „Punta Azzurre“. Iako JBB ima finansijskih teškoća, u menadžmentu brodogradilišta smatraju da osnovna djelatnost JBB- remont i održavanje trgovačke flote, ima dugoročnu perspektivu na tržištu što pokazuju i generalne prilike u svjetskom pomorstvu i tendencija rasta svjetske trgovačke flote, a sa tim i potrebe za održavanjem tih brodova. Sasvim suprotno razmišlja crnogorska Vlada koja namjerava da uvede stečaj u JBB i proda ga kao plac kompaniji Porto Montenegro da ova na dijelu sadašnjeg kompleksa JBB otvori servisni centar za remonte jahti.

Dokovi puni

Dokovi i operativan obala JBB već mjesecima su „puni kao šipak“, a nerijetko se dešavalo i da po tri trgovačka

Photo: Drago Krivokapić
Photo: Drago Krivokapić

broda čekaju na sidrištu u Tivatskom zalivu svoj red da pristanu u Bijeloj i započnu remont. Prije par dana završenen je obiman remont velikog kontejnerskog broda „Qingdao Tower“ dugačkog 260 metara, koji pripada renomiranoj kompaniji „Zodiac Maritime“. Posebno veliki obim saradnje JBB je ove godine ostvarila sa italijansko-švajcarskom kompanijom MSC koja je poslala više svojih kontejnerskih brodova na remont u Bijelu, a na nekim od njih obim radova bio je veoma veliki. Takav je slučaj i sa velikim, 237 metara dugim kontejnerašem „MSC Shannon“od 46.600 bruto-tona koji je trenutno na doku u Bijeloj. Pored njega škverani rade i na remontima još pet brodova iz Italije, Turske, Paname i Holandije, generalnom remontu školskog broda MCG „Jadran“, dok svoj red na sidrištu čeka mali teretnjak „Amaranthus“ pod zastavom Palaua. Komercijalnoj službi JBB upit za dokovanje i remont pet svojih brodova poslala je i Mornarica VCG koja namjerava da dokuje fregate P-33 i P-34, raketne topovnjače 405 i 406 te pomoćni transportni brod PO-91.

Najčitanije