Bijela jedra u krčkoj noći spektakl za pamćenje

Krk
Bijela jedra u krčkoj noći spektakl za pamćenje

Na blagdan Velike Gospe, zajedno s posljednjim podnevnim otkucajem zvona sa zvonika krčke katedrale, iz gradske je luke krenula još jedna, devetnaesta regata tradicijskih plovila »Krčka jedra«. Ta ionako po mnogočemu posebna i drugačija jedriličarska regata ove je godine bila još posebnijom, i to stoga što je ovo sad već tradicionalno događanje posvećeno čuvanju i promociji duge i bogate maritimne baštine grada i otoka Krka ovog puta bilo uklopljeno u proslavu i cjelogodišnje obilježavanje 140. obljetnice postojanja Jedriličarskog kluba »Plav« Krk – najstarijeg jedriličarskog društva na obalama Jadrana, piše Novi list.

Pod reflektorima

Stoga i ne čudi da su, osim upriličenjem uvijek dojmljivog regatnog natjecanja starih pasara, guceva, batana i gajeta pristiglih u krčki porat iz svih dijelova otoka Krka i Kvarnera, organizatori ovog puta odlučili manifestaciju Krčka jedra obogatiti još jednim atraktivnim događajem – noćnim jedrenjem. Večer prije »Krčkih jedara« pristigli su se sudionici, zajedno sa svojim domaćinima – Krčanima – tako dali u revijalno jedrenje gradskom lukom, i to obasjani svjetlima snažnih reflektora i praćeni prigodnom glazbom koja je brojnim gledateljima okupljenim u krčkoj luci prezentaciju »Krka kakav je nekad bio« (ali i kakav je, zahvaljujući zaljubljenicima u tradicijska plovila, na sreću ostao i do današnjih dana) ovu manifestaciju učinila posebno dopadljivom.

Natjecanje krstaša

– Ponosni smo na dugu i bogatu tradiciju krčkog sportskog jedrenja, baš kao i na našu cjelokupnu pomorsku, ribarsku, odnosno maritimnu baštinu koja i danas živi i koju, povremeno, a posebice u ovoj prigodi, s radošću i zadovoljstvom prikazujemo i dijelimo s našim posjetiteljima – prenio nam je Danko Milohnić, predsjednik krčkog kluba slavljenika. Nedjeljno noćno jedrenje, kao i sama regata Krčka jedra koja je i ove godine okupila brojne sudionike i stara, tradicijska plovila, nisu bili jedina događanja kojima smo obilježili ovaj produljeni blagdanski vikend – nastavio je Milohnić napomenuvši i da je prije spomenutih dviju regatnih plovidbi održano i ono »pravo«, sportsko natjecanje jedriličarskih posada u klasi krstaš, a koje su se natjecale na regati koja se boduje u sklopu Kupa sjevernog Jadrana.

Spomenimo i da je ta višednevna jedriličarska manifestacija u sklopu koje su proteklih večeri do kasno u noć na obali održavale i prigodne jedriličarske fešte i ove godine organizirana i provedena uz podršku Grada te Turističke zajednice grada Krka, Županijske lučke uprave Krk kao i Komunalnog društva »Vecla«.

www.novilist.hr

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.