13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Batane, gajete, leuti, guci… i – jedrenjak od kamena

Condura Croatica - Dani u vali
Condura Croatica – Dani u vali

Bravo gradonačelniče, čestitam ti, naš Vinko, ovo je prava stvar za naš grad – tapšalo se i stiskalo ruku Vinku Maroeviću, gradonačelniku Starog Grada, koji je 9. rujna 2016. godine proslavio punih 2400 godina utemeljenja. Pa se povodom velike obljetnice održava prvi Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine “Dani u vali”, u sklopu kojega je u petak navečer zaljev bio prepun “jedara i svjetla”, odnosno sva 63 broda tradicijske gradnje su pred brojnom publikom isplovili i zajedrili u vali praćeni reflektorima i glazbom.

Prelijepa je to bila slika za one “načičkane” uz rivu koji su pratili tu noćnu paradu brodova, pa su domaćini, dakako, bili itekako ponosni, jer su, eto, rođendan svoga grada obilježili u tom tradicijskom ruhu. Što i pripada mjestu starom 24 stoljeća!

– U Stari Grad stigla je flota od Istre do Opuzena: batane, gajete, leuti, kvarnerski guc, jedrenjaci, pasare, sve u cilju obilježavanja rođendana najstarijega grada u našoj zemlji, ali i kako bismo predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća. Svu ljepotu pokazalo nam je ovih 60-ak ljepotana, pa ćemo raditi na tome da “Dani u vali” postanu tradicionalna pomorska manifestacija – istaknuo je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge “Cronaves”, organizatora festivala mora.

Radionice

A u sklopu trodnevnog programa u “Maritimnom selu” na Rivi održavaju se radionice za djecu “Udruge Palagruzona” – komiška gundula, radionice tradicionalne gradnje broda kalafata Nikole Skračića iz Murtera, te radionice izrade tradicionalnih ribarskih alata, izložbe maketa starih brodova starogradskih maketara Luke Fredotovića, Antuna Milašića, Andre Tadića i Vinka Palarića, kao i izložba fotografija “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”, autora Božidara Vukičevića, Jadrana Babića, Boška Lučeva, Adrine Luić i Vici Torre, te izložba maketa i brodova i gropova u boci Velimira Lojpura i Damira Višića, uz brojne koncerte, od splitskog KUD-a “Filip Dević”, pa Hrvatske gradske glazbe Stari Grad, KUD-a “Starogrojčice” i “Faroskih kantadura”, te HOP-a Gradska glazba Imotski, KUD-a “Šaltin” iz Hvara i KUD-a “Jelsa”.

– A ja sam vam svemu dao međunarodni karakter – s ponosom nam govori Slovenac, Ljubljančanin Bojan Brecelj, koji je u starograjsku valu uplovio s drvenom jedrilicom iz 1978. godine, dužine 7,5 metara, širine 3,3, metra.

I dok je Slovenac Bojan dodao taj prefiks – međunarodni – dotle je jedan Starograđanin, a radi se o Andri Tadiću, uz drvene ljepotane pokazao i jedan – kameni. Napravio je prije dvije godine od kamena, jedara i konopa poveći jedrenjak težak cijelu tonu, a sada je “usidren” na rivi kao prava scena za poziranje svim gostima.

Za svakog ponešto

A gosti, pogotovo djeca, uživali su i u obuci upravljanja radio-upravljanim jedrilicama klase Dragon Force RG 65. Pružila se mogućnost svima uzeti u ruke joystick i pokretom prsta “voziti” malu jedrilicu starograjskom valom, prateći instrukcije Zvonka Jelačića, svjetskog i europskog prvaka za modele iz splitskog kluba “Zenta”, kao i Josipa Marasovića, te “mornarevaca” Kristine Jakelić i Filipa Jurišića Gaše, ali i TrogiranaMarka Matića i Vedrana Vesanovića. Dok su drugi uzeli i kalafatski alat u ruke probajući, pod paskom Nikole Skračića, kako je to svojim rukama i starim alatom napraviti rebra broda…

I tako su se nizala događanja na rivi, za svakoga je bilo ponešto, sve s ciljem očuvanja tradicije, vještine tih naših predaka, kao što je i regata cijele flote. Startali su leuti, gajete, gucevi, falkuše, parance, jedrenjaci… pokušavajući u latinska idra uhvatiti tek malo čvorova južine, kako bi odraditi zadanu rutu od starta ispred Gradske vijećnice pa do punte Babe i nazad, s ciljem u srcu vale…

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije