13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar – Ulovio tunu od 105 kilograma

Miroslav Ciganović  sa ulovom
Miroslav Ciganović sa ulovom

Oštre kontrole ribolova plavorepe tune u svijetu prilično su obnovile populaciju ove i dalje ugrožene riblje vrste. To je primjetno i na našem dijelu Jadrana, jer se u posljednjih nekoliko mjeseci ulovilo više primjeraka tune nego što se pamti.

U mnoštvu ulovljenih tuna, domaći zadatak svim ribolovcima je postavio Miroslav Ciganović sa ribom teškom 105 kilograma. On je dokazao da se takva riba može svakom zakačiti na udicu, ali da je samo veliki majstori ribolova mogu izvući!

“Izašao sam na opuštajući večernji izlet sa porodicom po moru. Vukao sam malog širuna na dosta jaki pribor, i nijesam očekivao neki specijalan ulov. Riba je udarila sat vremena prije zalaska sunca. Shvatio sam da je čudovište kad je tri puta izvukla po 250 metara 130 libarske strune. Najgore od svega je što su sa mnom u barci, pored žene, bile i dvije kćerkice od dvije i četiri godine. Mrak pada, djeci je već hladno, a tuna ne prestaje da vuče. Vjerovatno me to i natjeralo da je malo ‘stisnem’ i da idem na sve ili ništa. Poslije sat i četrdeset minuta borbe sam je, uz veliku pomoć supruge Jane, nabo na kuku i vezao konopima oko repa. Nijesmo imali snage da je ubacimo u barku, već smo je tako dovukli do veza” – rekao je za Bar Info Miroslav Ciganović, predsjednik Kluba sporstkih ribolovaca “Pristan” iz Bara.

Ova orijaška riba je bila dugačka 198 cm, a bilo su potrebna četvorica odraslih muškaraca da se iz mora iznese na gat.

Najčitanije