Bar – priznanje Francuske pomorske akademije za MCF i Zagarčaninu

Članovi “Omnia vita ex mare”, uručili poklon gostima iz Francuske - nekoliko predmeta sa potonulog broda “Dague”

Delegacija Francuske pomorske akademije juče je posjetila Bar, i susrela se sa opštinskim zvaničnicima, predstavnicima Mornarice Crne Gore, naučnim radnicima, aktivistima nevladinog sektora…

Prilikom boravka odali su počast nastradaloj posadi francuske kontratorpiljerke “Dague”, položivši sa predsjednikom Opštine Bar dr Zoranom Srzentićem vijence na spomen ploču postavljenu na barskom korzou. Potom su obišli pripadnike Mornarice Vojske Crne Gore, i razgledali postavku u Zavičajnom muzeju, gdje je posebno interesovanje bilo za predmete iz lokalne maritimne istorije.

Kustosu zavičajnog muzeja, organizatoru prošlogodišnje izložbe “Dag – Vijek pod morem”, jednom od najagilnijih boraca za očuvanje ostataka ovog relikta prošlosti, koji se nalazi u akvatoriju Luke Bar, mr Mladenu Zagarčaninu uručili su srebrnu pateru u znak zahvalnosti za njegove napore na ovom polju.

Na zajedničkom ručku u restoranu “Knjaževa bašta”, aktivisti NVO Mediteranski centar fotografije Anto Baković i Ljubomir Karanikić, u ime nautičke zajednice Bara okupljene oko projekta “Omnia vita ex mare”, uručili su poklon gostima iz Francuske – nekoliko predmeta sa potonulog broda “Dague”, među kojima je i originalna pločica brodskog motora.

“Naša lokalna nautička zajednica došla je, preko članova i prijatelja, u posjed nekoliko djelova sa potopljenog broda, i željeli smo da se sve to, posle 101 godinu od potapanja broda, vrati francuskom narodu, u Pomorsku akademiju Francuske, koja će imati dio istorije sa nastradale kontratorpiljerke”, objasnio je u kratkom govoru Karanikić, naglasivši da je inicijativa naišla na pomoć kod izaslanika odbrane pri Ambasadi Francuske u Beogradu potpukovnika Oliviera Rouaneta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.