8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar: Pendula kup na Velikom pijesku

Veliki pijesak kod Bara krajem septembra mjesto je održavanja posebnog ribarskog druženja – pendula kupa ili „Festivala pendulanja“, međunarodne manifestacije koja okuplja ribolovce iz nekoliko zemalja koji često zbog samog takmičenja prevale i po više stotina ili hiljada kilometara…

Tako je bilo i ovog puta: u subotu (27.9) je nastupilo tridesetak ribolovaca iz nekoliko država. Podijeljeni u dvočlane posade jurišali su na lokarde, trupce, luceve i po koju lampugu koje su, potvrdilo se, bile presudne za plasman.

Nakon četvorosatnog nadmetanja na potezu od ostrva Stari Ulcinj kod Kruča pa do uvale Bigovica na Volujici, prvo mjesto osvojili su tandem Ognjen i Peđa Budimić iz Bara. Pored prvog mjesta njima je pripala i nagrada za najveću ribu takmičenja – lampugu tešku 1.260 grama.

Drugo mjesto zauzeli su Drago i Dragan Kaluđerović koji su u finišu takmičenja pronašli poziciju sa aktivnim lokardama i trupcima i za kratko vrijeme nakupili bodove.

Treće mjesto pripalo je mješovitoj ekipi: Demu Peraziću iz Dobre vode i Pobjedinom reporteru, potpisniku ovih redova. Tako je, osim učešća, i zapisa sa takmičenja, novinar osjetio i draž takmičenja, ali i efekat bure nakon četiri sata provedenih na otvorenom moru…

Takmičenje u penduli vezano je za tradicionalno okupljanje ribolovaca u restoranu XXL na Velikom pijesku. Vlasnik restorana i ugostitelj Slavko Petrović sa kolegama ribolovcima iz ovog kraja utemeljivač je takmičenja u ribolovu.

Prema propozicijama, lovilo se vještačkim mamcima iz barke u pokretu.

Imitacije gavuna, inćuna, sardela ili skakavica…drvo, plastika, silikonske varalice, slamčice, strimeri… Moglo se loviti i takozvanom turskom panulom, pomoću niza mušica sa posebnim otežanjem, takozvanim „torpedom“  (olovo u obliku tropeda) koji se povlači za barkom.

Po dogovoru od prethodne večeri – kafa, čaj i priganice za ponijeti u 6.30 sati u XXL. Pola sata kasnije barke su bile pripravne i onda su na znak „start“ krenule da traže galebove…

A zna se – gdje su galebovi tamo je i plava riba. No, toga jutra tek poneki galeb letio je bez karakterističnog obrušavanja prkoseći buri koja je samo dan ranije prijetila i držala u neizvjesnosti održavanje kupa.

Vjetar nije toliko smetao, ali riba nije bila orna. Tako da je svaka lokarda mogla da odnese prevagu, da ne govorimo o lampugama koje su, na koncu, presudile pobjednika.

Ta borbena riba, egzotičnog imena, nevjerovatnih boja i spektakularnih manevara i skokova iz vode kojima se nastoji osloboditi udica, gotovo da je zaštitni znak Velikog pijeska. Na najbolji način je to potvrđeno i ovoga puta. U znaku lampuga proteklo je takmičenje koje se kasnije istog dana pretvorilo u ribarsku feštu koja je trajala duboko u noć. Uz ribu i specijalitete u restoranu XXL, muziku i pjesmu protekao je festival pendule.

Do narednog kupa – iduće godine, posljednje sedmice septembra.

Pendula kup na Velikom pijesku održava se već nekoliko godina. Okupljao je i okuplja veliki broj zaljubljenika u pendulu – ribolov varalicama iz barke u pokretu.

Igor Perić – Pobjeda

Najčitanije