7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar: Kontrolisali balastne vode iz brodova

 BALMAS IPA
BALMAS IPA

U okviru BALMAS IPA projekta u Luci Bar je krajem jula održana praktična obuka uzimanja i obrade uzoraka vode iz tankova na brodovima, a prve analize su pokazale da ne postoji opasnost za ispuštanje balasta, saopšteno je iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Obuku je organizovala Uprava pomorske sigurnosti uz pomoć i saradnju Lučkih kapetanija Bar i Kotor i Univerziteta Crne Gore – Instituta za biologiju mora.

BALMAS (Sistem upravljanja balastnim vodama) projekat se bavi problemom balastnih voda, koje su sa jedne strane neophodne za sigurnu plovidbu brodova, ali koje sa druge strane mogu da budu stedstvo za prenos štetnih vodenih organizama i patogena (HAOP) izvan njihovih prirodnih granica.

Istraživanja se rade u 12 luka na Jadranu, među kojim je i Luka Bar.

“Naime, u okviru BALMAS projekta nabavljena je oprema za indikativno i detaljno uzorkovanje vode iz balastnih tankova. Kada Konvencija o balastnim vodama stupi na snagu ove vrste uzorkovanja biće dio redovne inspekcijske kontrole pa je od izuzetne važnosti da one institucije koji će biti uključene u cijeli proces steknu potrebnu praksu u rukovanju ovom opremom”, navodi se u saopštenju.

BALMASObuku koja je trajala dva dana i tokom kojih su uzimani uzorci sa brodova koji su bili na vezu u barskoj luci, održao je Jernej Uhan iz Marinske postaje u Piranu, a gost na obuci bio je i Mladen Kustura sa Građevinskog fakulteta u Mostaru.

“Na brodu je urađena indikativna, brza analiza koja je pokazala nisak rizik (Low Risk), što ukazuje da ne postoji opasnost za ispuštanje balasta. U laboratorijama Instituta za biologiju mora i u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici su urađene detaljne analize bioloških parametara, odnosno određivanje brojnosti i vrsta organizama. Analize su bile u skladu sa indikativnim analizama i pokazale su malu brojnost organizama i malu raznovrsnost vrsta”, pojašnjavaju u Institutu.

Kada Konvencija o balastnim vodama stupi na snagu, kako ističu stručnjaci, ukoliko se putem indikativnog uzorkovanja pokaže nizak rizik , detaljne analize se neće raditi.

“Za vrijeme trajanja radionice detaljne analize su rađene kao dio obuke, da bi se obuhvatile obje analize. Ukoliko rizik bude visok, rade se detaljnije analize da se utvrdi tačna brojnost i prisustvo vrsta”, navodi se u saopštenju.

Projekat BALMAS  (Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora), počeo je da se sprovodi u novembru 2013, a ovim uzorkovanjima u Luci Bar projekat  je završen.

Realizovalo ga 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Nosilac projekta je Institut za vode Republike Slovenije.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije