15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bakarac – Fešta od tune

Festa-od-tune
Festa-od-tune

Bakarac se vratio u neka davna, za mjesto bolja vremena. Sa straže se ponovno čuo povik »tira, tira« označujući da je njihovoj staroj i već dugo neaktivnoj tuneri prišla tuna, te su svi okupljeni svoje poglede usmjerili prema moru. Nakon povlačenja mreže ribari su, na oduševljenje publike, na površinu izvukli pedesetak kilograma tešku tunu te je u mjestu uslijedila prava fešta do kasno u noć, piše Novi list.

Riječ je ipak bilo samo o simulaciji tradicionalnog tunolova koji je u sklopu Fešte od tune organizirao RŠK »Tunera« Bakarac te Grad Kraljevica, Turistička zajednica grada Kraljevice i Primorsko-goranska županija.

– Bakarac je poznat po dvije stvari, po tuni i po buri. Imajući to na umu prošle smo godine prvi put, kako bi obnovili sjećanja na neka minula vremena i prikazali tunolov na način kako su to »užali delat« naši stari, organizirali Feštu od tune – kazao je Renato Franko, organizator rekonstrukcije tunolova i član RŠK »Tunera« Bakarac.

– Prodalo se preko 600 porcija tune na gradele po simboličnoj cijeni od 15 kuna, a svi sudionici fešte mogli su pogledati i autentične kratke filmove o starinskom načinu lova na tunu te izložbu pod nazivom »Tunere i tunersko ribanje, vrijeme prolazi, tunere ostaju…« s čijim nam je postavljanjem pomogao Rade Pažameta kojemu ovim putem želim posebno zahvaliti – kazao je Franko.

Za drugi dio večeri bila je zadužena klapa Kaštadi koja je svojim nastupom pridonijela nostalgiji koja se je uz miris tune širila zrakom malenog ribarskog mjesta.

A o pozitivnim reakcijama posjetitelja posvjedočila nam je Maja Udovičić podrijetlom iz Bakarca koja danas živi u Rijeci.

– Izgradnjom nove obilaznice smanjio se broj turista ovdje, zatvorio se kamp te je Bakarac utihnuo. Mislim da je dobro što se započelo s održavanjem ovakvih manifestacija kako bi mjesto barem malo oživjelo. Kako sam po mami Bakarčanka, kao klinka sam trčala ovuda dok su se oko mene lovile tune, a njihovo hvatanje promatrala bih iz prvih redova. Za nas djecu to je bio doživljaj. Tada je svaka kuća imala miris tune i pomidora, a cijelo je mjesto živjelo od tunolova – kazala je Maja.

Foto: Silvano Ježina

Najčitanije