17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Avion C-130 Hercules potopljen kao ronilačka atrakcija

Iako je Crveno more je utočište za više od 200 vrsta tvrdih koralja i petstotinjak vrsta riba, u Jordanu su odlučili privući što više ronilaca pa su, uz već potopljene tenkove, podmorje obogatili i još jednom ronilačkom atrakcijom – potopljenim avionom.

Tako je Aqaba upravo dobila najnoviju olupinu i umjetni greben. Riječ je o teretnom avionu C-130 Hercules koji je potopljen 300-tinjak metara od obale. Avion je potopljen u aranžmanu Kraljevske Mornarice Jordana, Aqaba Port korporacije te lokalnih vlasti Aqaba.

Olupina leži na dubini od 17 metara ispod površine u blizini olupine tenka M42 Duster pa je roniocima zaron na ovom mjestu prava poslastica. Uz mogućnost istraživanja unutrašnjosti aviona, očekuje se da će ga nakon nekog vremena kolonizirati morski stanovnici te će se razviti u bogati umjetni greben. Naravno, prije samog potapanja avion je očišćen od ulja, goriva i drugih štetnih tvari te temeljito provjeren od raznih inspekcija u Aqabi kako bi bio potpuno bezopasan za morski ekosustav.

Ovo potapanje ne samo da pogoduje ronilačkom turizmu, već i ekosustavu koji će ga iskoristiti kao podlogu za stvaranje grebena. Kad god postoji mogućnost da se na ovakav siguran način ubaci neka nova struktura u podmorje, na njoj probuja život te cijelo područje ima koristi od bio raznolikosti vrsta koje se tamo nastane.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije