13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Austrijanac kod Umaga izlovio zaštićene periske

Periska – palastura

Bujska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 45-godišnji austrijski državljanin počinio kazneno djelo uništenje zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Naime, 6. avgusta oko 11.30 sati, policijski službenik je u mjestu Plovanija zaustavio automobil Seat, austrijske registarske oznake te je u vozilu uočio devet komada periski (palastura), koje je austrijski državljanin za vrijeme ljetovanja izlovio i izvadio iz mora u turističkom naselju kod Umaga te ih je namjeravao ponijeti kući kao suvenir.

Pronađene periske su oduzete, a protiv 45-godišnjaka se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno ”uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite, namjerno uništiti i/ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati”.

Također je bitno spomenuti da se radi i o kaznenom djelu uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, obzirom je Kaznenim zakonom određeno kako će se kazniti ”tko protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost”, no kaznenog djela nema ukoliko je počinjeno prema neznatnoj količini pripadnika svojte ili druge zaštićene prirodne vrijednosti i neznatno je utjecalo na očuvanje te svojte ili druge zaštićene prirodne vrijednosti, izvijestila je PU istarska.

Najčitanije