8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Od Ancone do Perua

Talijanko od Ancone do Velog Rata
 Od Ancone do Velog Rata

U subotu, 2. srpnja oko 7,30 sati na obalu Velog Rata stigao je svojim kanuom, veslajući, talijanski humanitarac, 50-godišnji Raniero Zuccaro. Pod geslom “Preko mora za djecu Perua”, ovaj je kanuist, inače djelatnik talijanske policije, ovim podvigom htio promovirati humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za djecu u jednom peruanskom kampu udaljenom oko 120 kilometara od Lime, a koja su zbrinuta isključivo zahvaljujući brizi tamošnjih časnih sestara.

Iskrcavši se pod svjetionikom na obali Velog Rata, Zuccaro, kako piše na svom twitter profilu, nije mogao suspregnuti suze radosnice, zahvalivši svima koji su ga pratili i bodrili na tome putu.

Prilikom prvog posjeta Peruu još 2010. godine, pišu talijanske novine Resto del Carlino, Zuccara je duboko ganula ljubav i briga koju tamošnje časne sestre posvećuju nezbrinutoj djeci u jednom prihvatilištu. Bez skrbi tih sestara, ova djeca ne bi imala nikakve izglede za svoju budućnost.

Prešavši kanuom put od 130 kilometara, od Ancone do Velog Rata, praćen jednim farom koji simbolizira svjetlo nade, te sa slikom Gospe i Svetog Mihovila, zaštitnika policije, Zuccaro je, kako kaže, ovim činom htio poslati i poruku o moru. More ujedinjuje dvije obale, ono povezuje narode, ne razdvaja ih, zato je more prostor koji simbolizira solidarnost, to nije tek obična voda koja dijeli obale – zapisao je ovaj humanitarac, između ostalog, o svome putu preko Jadrana.

– Svatko od nas može pomoći potrebitima u svijetu. Ovom svojom inicijativom želim pozvati sve dobre ljude da nečim skromnim i svakodnevnim, a ne nečim velikim, doprinesu boljitku ovoga svijeta. Mi obični ljudi možemo malim, ali znakovitim gestama pomoći slabijima. Uskratiti sebi samo malo, da bi se pomoglo drugome, veliki je dar života – poručuje Raniero Zuccaro, koji se pri iskrcavanju na hrvatsku obalu srdačno rukovao sa svjetioničarem na Velom Ratu.

Prije pet godina, ovaj je policijski službenik privukao pozornost medija jednom drugom humanitarnom akcijom u kojoj je biciklom prešao put od Lombardije do Sicilije.

Što se tiče uvjeta u kojima žive siromašna, nezbrinuta djeca u Peruu, Zuccaro kaže kako se u kampu kod Lime još uvijek u svakom trenutku nalazi najmanje 15 do 60 takve djece, te da je situacija sada nešto bolja nakon brojnih humanitarnih donacija koje su dolazile poglavito iz Italije. Ali, još ima dosta posla i zato idem dalje – poručio je Zuccaro, nastavivši svoj put do konačnog odredišta.

www.zadarskilist.hr

Najčitanije