8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija vađenja mreža

Ribarske mreže
Ribarske mreže

Jeste li znali da su stare ribarske mreže jedna od glavnih vrsta otpada koja utiče na morski okoliš?! Razni ribolovni alati poput vrša, konopa, mreža i parangala, slučajno izgubljenih ili namjerno ostavljenih od strane ribara i te kako su opasni za morske organizme.

– U ovakve se alate zapleću i stradavaju brojni morski organizmi. Među tim alatima njima posebno su opasne mreže zbog dugovječnosti sintetičkog materijala od kojeg su napravljene. Često su vrlo slabo vidljive na danjem svjetlu, mogu ostati zapletene na podvodnom grebenu ili slobodno plutati u moru nošeni morskim strujama.

U njih se mogu zapletati ribe, dupini, morske kornjače, morski psi i druge morske životinje, a također predstavljaju opasnost i za ronioce. Jednom zapleteni u njih morskim organizmima je ograničeno kretanje, te su podložni gladovanju i ozljedama kao i gušenju onih koji trebaju izići na površinu radi disanja – upozorava dr. sc. Pero Tutman sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji sudjeluje u zanimljivom i korisnom projektu Ghost net fishing

Prikupljanje odbačene ribarske opreme koje se provodi ove subote i nedjelje u splitskom i kaštelanskom akvatoriju. Dio je to većeg projekta De Fish Gear kojem je cilj smanjiti količinu plastike u moru.

– Glavni cilj ovog radnog paketa jest smanjivanje količine izgubljenih mreža na morskom dnu u obalnim vodama Jadrana provođenjem pilot-akcija poput ove najavljene za vikend. Uz djelatnike Instituta sudjelovat će specijalizirana firma za izvođenje podvodnih radova “Krka Sub Maris” d.o.o., opremljena profesionalnim roniocima i podvodnom ronilicom, koja je dobila ovaj posao na natječaju – kaže Tutman najavljujući da će ovom pilot-akcijom ukloniti mreže sa nekih od podvodnih brakova, te pratiti njihovo oporavljanje.

Najčitanije