Kupari – Otkriven antički brod i stotinjak amfora

Ovogodišnje istraživanje koje MCPA Zadar obavlja zajedno s RPM Nautičkom zakladom i njihovim brodom ˝Hercules˝ u podmorju južne Hrvatske postiglo je dosada najveće uspjehe. Ove godine je spuštanjem robota konačno otkriven netaknuti antički brodolom iz 1. st.pr.Kr. kod rta Pelegrin – Kupari.

Na njemu su na morskom dnu vidljivi ostaci gotovo stotinjak amfora u redovima, a vjerojatno ih je u dubljim slojevima još nekoliko stotina, pa i drveni ostaci broda. Također, kod rta Sv.Petar kod Kupara pronađen je još jedan brodolom na kojem je primijećeno oko četrdesetak cijelih amfora, ali nije sigurno koliko ih je sačuvano u dubljim slojevima. Uz ove pronađeno je i nekoliko brodoloma iz kasnijih razdoblja.

Ovi uspjesi pokazuju veliki potencijal ovih istraživanja, naročito jer su postignuti usprkos činjenici da su tehnički problemi ponovno usporili napredovanje istraživanja prema sjeveru, u pravcu Dubrovnika.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.