52. Plava vrpca Vjesnika, dodjela priznanja za hrabrost na moru

Plava vrpca Vjesnika 2016.
Plava vrpca Vjesnika 2016.

Pedeset i druga po redu Plava vrpca Vjesnika, dodjela priznanja hrabrim pomorcima u pojedinačnoj i momčadskoj kategoriji, ove godine održati će se 5. prosinca u opatijskom hotelu Royal.

Obzirom da je Sindikat pomoraca Hrvatske dugogodišnji sponzor i član Odbora za dodjelu Plave vrpce, odlučeno je da nećemo dopustiti da se dobre pomorske tradicije poput ove ugase, unatoč gašenju ovog hrvatskog lista. Obvezali smo se nastaviti dodjelu priznanja hrabrim pomorcima sukladno dosadašnjem načinu izbora dobitnika i formiranja odbora.

Za Plavu vrpce Vjesnika 2016. nominirano je šest poduhvata: četiri u momčadskoj konkurenciji te dva u pojedinačnoj.

U momčadskoj konkurenciji nominirani su:

1. Šesteročlana posada broda „Pauk 1″ iz Kali, koja je pod zapovjedništvom Ivice Gobina između Lavdare i Ždrelca, 3.rujan ove godine, pokušala ugasiti požar na 20-metarskoj austrijskoj jahti, pritom spasivši peteročlanu posadu.

2. Hrvatska posada broda Anton Topić pod zapovjedništvom kap. Ante Raguža spasila je na Atlantiku 13.svibnja ove godine teško ozlijeđenog britanskog jedriličara Richarda Tolkiena, kojega su potom na brodu medicinski zbrinuli te narednih pet dana njegovali do dolaska u SAD.

3. Dvočlana posada brodice RH3ST Lučke kapetanije Zadar – Marijo Kalmeta i Stjepan Klarin uspjela je vještim manevriranjem za olujnog vjetra zadržati pomoću konopa havarirani katamaran „Silbu” da ne napravi „nered” u zadarskoj luci.

4. Posada tankera „Vinjerac”, pod zapovjedništvom Milana Grbića, Tankerske plovidbe iz Zadra, spasila je 8. veljače ove godine između Kube i Paname petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osametarskom gliseru.

U pojedinačnoj konkurenciji nominirani su:

1. Djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić spriječio je u Prigradici na Korčuli da za olujne bure dodje do potonuća 16-metarske čarter jedrilice čiji je propeler zahvatio muring, te da to plovilo bez pogona napravi štetu na drugim privezanim brodovima.

2. Porečanin Marijan Babić spasio je svojim gliserom po mraku i valovima češkog jedriličara kojemu se prevrnula jedrilica. U tome su mu pomogli kćerka Anabel (16) i njen prijatelj Arijan (17). Zbilo se to 15. lipnja ove godine oko 2 milje jugozapadno od Poreča.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.