U Luci Bar otvoren granični prelaz za kontrolu hrane

Granični prelaz za kontrolu
Granični prelaz za kontrolu

Objekat prvog crnogorskog graničnog prelaza za kontrolu hrane prema stadardima Evropske Unije, sagrađenog u Luci Bar, danas je svečano otvorio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović. Kontrolni punkt su povodom završetka radova i opremanja objekta obišli i predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić i predstavnici Svjetske banke.

Projekat savremenog graničnog inspekcijskog prelaza za veterinske i fitosanitarne preglede, vrijedan 450.000 eura, realizovan je kroz MIDAS projekat (Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori), koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom.

Otvaranje graničnog prelaza predstavlja važan korak u pravcu poboljšanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, uz aktivnosti koje je Ministarstvo realizovalo na unapređenju propisa, kao i podizanju standarda i procedura u ostalim institucijama sistema.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović je zadovoljan što je projekat nakon, kako je naveo “svih problema i prolongiranja završetka radova, konačno priveden namjeni”.

“Prvi objekat ove vrste u državi je završen, oprema nabavljena, pa ga već sjutra možemo staviti u funkciju. Ovaj punkt poslužiće kao ulaz za proizvode ne samo kada je u pitanju Crna Gora, već i zemlje EU. Oprema kojom raspolaže je po najsavremenijim standardima, pa tako sa sigurnošću možemo dalje jačati sistem sigurnosti bezbijednosti hrane”, podvukao je ministar Ivanović.

U Crnoj Gori postoji nekoliko laboratorija uključenih u proces provjere bezbjedonosnih standarda akreditovanih na nacionalnom nivou (Specijalistička veterinarska laboratorija u podgorici, Institut za javno zdravlje i CETI), a intencija je dobijanje akreditacija i na evropskom nivou.

“Međutim, crnogorski sistem u ovom momentu nema sve što mu je za to neophodno, a malo je vjerovatno da će u dogledno vrijeme ispuniti uslove za sprovođenje sveobuhvatnih kontrola nakon kojih bi bili apsolutno sigurni da su svi građani zaštićeni. Zbog toga problem menadžerski moramo rješavati na dva nivoa – za sve one analize za koje nema ekonomskog smisla da se rade u Crnoj Gori, (jer se pojedini problemi pojavljuju sporadično- na sedam, osam godina) već smo pripremili ugovore sa referentnim laboratorijama u Evropi… Za ono što možemo podvesti pod “svakodnevni posao” želimo da imamo akreditovane laboratorije u Crnoj Gori. Iz tog razloga hoćemo da školujemo mlade ljude, pa ih iznova pozivam da koriste mogućnost za stipendiranje putem oglasa koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede, i tako odgovore na otvorene pozive Vlada nekoliko susjednih zemalja da se školuju i budu u mogućnosti da praktična znanja primjenjuju na ovakvim mjestima”, poručio je ministar poljoprivrede.

Predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić je procijenio da je otvaranje objekta prvog graničnog prelaza za kontrolu hrane od velikog značaja prvenstveno jer je Luka Bar “ulazna tačka” poljoprivrednih proizvoda.

“Ovaj objekat će pomoći da ti proizvodi budu sa najvećom mogućom sigurnošću potpuno ispravni, a skratiće se i vrijeme kompletne procedure, od čega će i cjelokupna crnogorska privreda imati benefite”, kazao je Srzentić, uz zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede i Svjetskoj banci što su projekat doveli do kraja.

I novi tim lider Svjetske banke Danijel Gerber je zadovoljan mogućnostima koje nudi punkt u Luci Bar.

“Nadam se da ću za nekoliko mjeseci, kada planiram novu posjetu Crnoj Gori, vidjeti da je projekat stavljen u kompletnu funkciju i da je njegova svrha uspješno imlementirana”, kazao je Gerber.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.