Titov brod ˝Vis˝ bit će potopljen kod Kamenjaka

Brod VIS
Brod VIS

Admiralski brod “Vis” bit će uz zapadnu obalu Kamenjaka potopljen do ljeta, pa u sezoni valja očekivati i prve ronioce privučene tom novom podvodnom atrakcijom. Večeras naime, vijećnici Općine Medulin odlučuju o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu potapanja i gospodarskog korištenja broda “Vis” na 20 godina vlasniku Arsenu Brajkoviću iz Pule.

“Vis” će biti prvi brod potopljen brod u Hrvatskoj u tu svrhu. Određena je i lokacija – riječ je o 300 metara udaljenosti od obale pred uvalom Polje, na 32 metara dubine. Pogodnost ove olupine je i što će se na nju, točnije na gornju palubu, moći spuštati i ronioci-početnici. Brod je očišćen i oslobođen od ikakvih onečišćivača, a ovakva atrakcija, slažu se i u Općini Medulin, bitno utječe na lokalno gospodarstvo, u smislu smještajnih kapaciteta i ponudu ronilačkih centara.

Brod, trenutno vezan na pulskom Muzilu, izgrađen je 1956. u Uljaniku, dug je 58 metara, širok 8,7 metara, s ukupnom istisninom 670 tona i gazom od tri metra. Projektiran je i u funkciji zapovjednog broda JRM-a. Na raspisani natječaj Općine Medulin javio se jedan ponuđač – Brajković, a načelnik Goran Buić kroz smijeh kaže da i nisu očekivali više ponuđača s obzirom da nema mnogo takvih Titovih brodova u blizini. Na ovom luksuzno uređenom brodu, uz visoke oficire JRM-a, često je plovio i Josip Broz, kao i mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike i zabave.

– To je fenomenalna inicijativa, zato smo i raspisali natječaj. Ona predstavlja i proširenje turističke ponude, a utjecat će direktno na turističke dolaske i produljene sezone. Ronilački turizam u Medulinu dobit će brand naširoko poznat. “Vis” neće biti samo olupina, on ima i svoju priču kao Titov brod i kao brod izgrađen u pulskom Uljaniku. Uz ronilačku ponudu treba znati i ispričati tu priču, rekao je Buić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.