Za spašavanje kajakaša iz podivljalog mora nagrađeni hrabri dubrovački pomorci

Foto Arhiva/EPH
Foto Arhiva/EPH

Na prijedlog dubrovačke područne Uprave za zaštitu i spašavanje, Tomislavu Margaretiću, članu EmergenSea mreže dodjeljena je Kristalna plaketa i Priznanje kao i djelatnicima EmergenSea mreže, baza Dubrovnik, te posadi brodice “Danče” dubrovačke Lukče kapetanije za naročiti pothvat u „Akciji spašavanja petorice kajakaša iz olujnog nevremena na moru“.

Priznanje je dodjeljeno temeljem uspješno poduzete koordinirane akcije spašavanja pet kajakaša po olujnome nevremenu nedaleko otoka Koločepa.

U vrlo hrabrom pothvatu Tomislav Margaretić s broda EmergenSea skočio je u more i plivajući po vrlo visokim valovima, jednog po jednog unesrećenog sigurno dovukao na palubu EmergenSea plovila i na brod Danče Lučke kapetanije Dubrovnik koji je također sudjelovao u akciji spašavanja.

Dana 24. maja 2015. godine u 13:44 sati, ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je poziv skipera koji je zatražio pomoć za spašavanje njega i još četvero kajakaša koje vjetar nosi prema stijenama otoka Koločepa (Kalamote).

Po prijemu poziva, služba 112 Dubrovnik odmah je obavijestio MRCC Rijeka, koji je dalje koordinirao akciju spašavanja, dok se Centar 112 Dubrovnik uključivao prema potrebi.
MRCC Rijeka u akciju spašavanja uključio je EmergenSea bazu Dubrovnik, koji su na mjesto događaja došli u rekordnom roku, međutim zbog jakog pojačanja nevremena na moru kajkaše su zatekli zbijene na stijenama i izgrebane u jednoj uvali gdje se nije moglo prići brodom bliže od 30m zbog podvodnih stijena.

Kako se more počelo povećavati nastala je borba za živote ljudi koje je zahvaljujući hrabrim ljudima ima sretan završetak.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.