Reći “Ne” projektu istraživanja nafte

SOS Jadran
SOS Jadran

Izvršna direktorka NVO Green Home, Nataša Kovačević, pozvala je poslanike u Skupštini Crne Gore da ne podrže Nacrt ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljovonika u našem dijelu Jadrana.

“U materijalima sa posljednje sjedinici Vlade, od 4. februara 2016.godine, nije javno objavljen sadržaj Nacrta ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika koji sadrži uslove pod kojim bi italijansko – ruski konzorcijum trebao dobiti fosilne resurse Crne Gore na korišćenje, što još jednom potvrđuje činjenicu da je riječ o unaprijed dogovorenom poslu, te da je domaća i prekogranična javna rasprava o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu farsa i predstava za zamazivanje očiju građanima Crne Gore i susjednih zemalja”, navodi Kovačević.

Ona navodi kako Ministarstvo ekonomije uporno gura u dalju proceduru izborom najboljeg ponuđača, odabirom prvih naftnih istražnih blokova u Ulcinju, “otvoreno obesmišljavajući proces donaćih i prekograničnih javnih konsultacija za stretešku procjenu uticaja na životnu sredinu i ponuđene alternative kao dijela obavezne strateške procjene uticaja”.

“Ovakvim djelovanjem Ministarstvo ekonomije otvoreno krši prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka za projekat koji ne samo znači kraj turističkog razvoja na morskoj obali i trajnu devastaciju crnogorskog primorja, nego utiče direktno na kvalitet njihovog života i zdravlje, te nosi značajne socio – ekonomske posljedice za cijelo društvo”, navodi Kovačević.

Istakla je da ograničeni broj informacija prisutan u javnosti, koje Ministarstvo ekonomije nudi, dovodi u zabludu građane.

“Pozivamo Skupštinu Crne Gore da ne odobri nacrt sumnjivog ugovora, donesenog u netransparentnom procesu i za projekat o kojem, osim energetskih interesnih lobija, malo ko posjeduje elementarne informacije. Takođe pozivamo građane da se okupimo u što većem broju na javnim raspravama 16.02. u Kotoru, 17.02. u Baru i 18.02. u Podgorici i javno izjasnimo o štetnosti i kažemo NE projektu istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja, te da pošaljemo jasnu poruku da je došao kraj fosilnim gorivima i da ne želimo naftaške zagađivače u našem malom ali dragocjenom moru”, kazala je Kovačević.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.