Aplikacija za delfine, morske kornjače i druge zaštićene vrste

Aplikacija dupini
Aplikacija dupini

Institut Plavi svijet, Argonaut, Plavi svijet Vis, Nacionalni park Kornati i Javna ustanova Priroda, u sklopu projekta „Partnerstvo za more”, ovih su dana pokrenuli aplikaciju “Marine Partnership” o dupinima, morskim kornjačama ili nekoj drugoj zaštićenoj morskoj vrsti s ciljem da pomognemo i bolje upoznamo te zaštitimo bioraznolikost Jadranskog mora.

Prema riječima biologa Grgura Pleslića iz Instituta Plavi svijet, efikasna zaštita u idealnom slučaju počiva na točnim i aktualnim podacima o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti koje uglavnom prikupljaju i analiziraju znanstvenici u istraživanjima i programima monitoringa. No u svijetu je (Australija, Kanada, SAD) sve izraženiji trend uključivanja javnosti u prikupljanje podataka pa svatko tko boravi u prirodi ili na moru može dojaviti opažanja i time uvelike pomoći u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti.

Institut Plavi svijet prepoznao je taj trend i, u suradnji s partnerima, razvio aplikaciju za pametne telefone i tablet računala „Marine Partnership” pomoću koje se bilo tko može uključiti u program monitoringa. Aplikacija omogućuje dojavljivanje opažanja zaštićenih i/ili ugroženih vrsta s ciljem stvaranja baze podataka o njihovoj pojavnosti i prostornoj raspodjeli u Jadranu. Riječ je o vrstama s popisa NATURA 2000 te ostalim zaštićenim vrstama koje je moguće opaziti u Jadranu, a koje svatko može relativno lako identificirati. Podaci prikupljeni putem ove aplikacije spremaju se u bazu podataka koju koriste javne ustanove za upravljanje morskim područjima prilikom izrade planova upravljanja. Osim toga, aplikacija sadrži i kratke opise vrsta radi lakšeg prepoznavanja, mogućnost dodavanja fotografija, samostalnog određivanja lokacije opažanja te informacije o nekim morskim zaštićenim područjima u Jadranu. U narednim verzijama aplikacije popis vrsta i zaštićenih područja će se nadopunjavati, pojašnjava Pleslić.

Kako bi se svi mogli uključiti u program monitoringa dovoljno je instalirati aplikaciju na telefon ili tablet-računalo. Kada se na moru opazi neka zanimljiva vrsta, detalji o opažanju mogu se poslati odmah ili naknadno. Isto se može učiniti i putem web stranice www.partnerstvozamore.org/hr na kojoj je karta s dosad prijavljenim opažanjima.

Aplikacija i karta s opažanjima za Android i iOS uređaje dostupni su na http://www.plavisvijet-vis.hr/#!ukljucitese/xgyox

Aplikacija “Marine Partnership” nastala je u sklopu projekta “Partnerstvo za održivo korištenje zajedničkih morskih resursa” koji provode Institut Plavi svijet, Plavi svijet Vis, Argonauta, JU NP Kornati i JU Priroda, a koji financiraju Europska unija te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj je projekta jačanje suradnje među organizacijama civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima mora te uključivanje javnosti u problematiku očuvanja morskog okoliša.

1 komentar

  1. Kakvo je ovo glupiranje …. Paklenski Otoci “zasticeni”?! Od cega?! Pa zasticeni su k’o nas Petrovac. Ovo je tipicna balkanska glupost za koju je neko uzeo pare od ko-zna-koga a nikako neka ozbiljna organizacija.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.