Zadar: Očekuje se do 140 hiljada kruzerskih gostiju

Cruiser - Gaženica Zadar
Cruiser – Gaženica Zadar – Foto: Vedran Sitnica

Sezona kruzera počinje u maju i trajat će do kraja oktobra, no tokom cijele godine u Zadar će pristajati veliki luksuzni brodovi. Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za marketing u Lučkoj upravi Zadar rekao je kako tokom marta i aprila imaju najave za dva kruzera, a sezona se zahuktava u maju.

– Od maja pa sve do kraja oktobra imamo najave za 15 do 17 ticanja mjesečno, izjavio je Štambuk.

Veseli što će i novembar biti jako uspješan mjesec kada je najavljen dolazak sedam velikih kruzera, a tada će i Zadar postati home port za manje brodove Athene i Artemisa.

– I ove godine imamo šarolik asortiman kruzera, od manjih do onih najvećih. Dolazak su najavili Royal Caribbean, Viking, Queen Mary, Norvegian cruise line, ali i Queen Victoria koja je lani po prvi put uplovila u Zadar, nabrojio je Štambuk.

Prošla je godina bila izrazito uspješna za kruzerski turizam. Zabilježeno je između 75 i 80 hiljda putnika, a prema najavama ove godine očekuje ih se između 120 i 140 hiljda.
Štambuk navodi kako će i dalje manji kruzeri pristajati u gradsku luku, najavljeno ih je 50-ak, dok za pristanak u Gaženici dosad imaju najavljeno 65.

Marina Šaponja

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.