Uljanik gradi kruzer sa šest zvjezdica za posjet Antarktici!

Pulski Uljanik dogovorio je izgradnju prvog luksuznog kruzera na svijetu, sa čak šest zvjezdica. Vrijedan je oko 200 milijuna eura, a bit će namijenjen plovidbi polarnim područjima! Tako će se uskoro kruzerom moći posjetiti daleku Antarktiku. Cijena – prava sitnica, oko 150 hiljada dolara po osobi! Prvi putnici zaplovit će 2018., kada će Uljanik završiti gradnju.

Sve kabine, njih 114, imaju balkon. Ima apartmana i od 100 četvornih metara, a najmanja kabina ima 30 kvadrata. Brod će biti dugačak 160 metara, ali će prevoziti samo 240 putnika, kako bi im se mogli ispuniti svi zahtjevi. Na tri putnika dolaze čak dva člana posade.

Na natječaj za izradu tog zahtjevnog broda koji će putnicima omogućiti da helikopterom posjete svaki dio Antarktike, javila su se i španjolska i talijanska brodogradilišta. Pobijedio je Uljanik, koji odavno radi specijalizirane brodove i potvrđen je kao fleksibilno brodogradilište kada je riječ o zahtjevima naručitelja.


Serđo Pajković, direktor prodaje, ističe kako Uljanik ima 400-500 inženjera od koji je velik dio projektanata koji su spremni na sve izazove.

No ovakav brod još nisu izradili. Pogonit će ga motori koji, kada je riječ o ekološkim standardima, svjetska brodogradnja još nije vidjela. Trup, pak, mora imati sve potrebno za lomljenje leda.

Sigurnost mora biti neupitna. Brod ima dvije strojarnice – ako jedna i izgori, sigurno može stići u luku, kaže voditelj projekta Atif Softić.

Australska tvrtka koja je naručila kruzer u svojoj floti ih ima 20-ak, ali  samo za plovidbu rijekama. Ovo im je prvi kruzer za plovidbu polarnim područjima i prvi na svijetu tako visoke ICE-klase!

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.