Plovio prema Malti, pa izronio na rivi u Jelsi!

Katamaran
Katamaran

Proteklih nekoliko dana jelšansku luku “krasila” je jedna jedina jahta – katamaran “Smile” – i to usidrena u Veloj bondi, mjestu koje dobri poznavatelji lokalnih meteoprilika zimi redovito izbjegavaju.

Na plovilu tek jedan stariji čovjek, za kojeg će se poslije ispostaviti da je 79-godišnji Jürgen Gustav Gydat, “morski vuk” iz Berlina, no Jelšani su očito bili kuriožasti i željeli doznati nešto više – otkud je doplovio u ovo doba, zašto se nije vezao u Maloj bondi, treba li mu možda pomoć…

Vjetar, valovi…

Naravno, među prvima koji su ga posjetili, ali i zdušno pomagali, bili su Vlatka Buj, poznati enolog Andro Tomić i susjeda Dragana Drinković…, a dobra je priča izgleda baš u Jelsi, nešto poput onog u romanu slavnog Ernesta Hemingwaya, dobila doista zanimljiv zaplet. Jürgenu se oko jednog od propelera prilikom vezivanja dvotrupca omotao konop, pa je to trebalo što prije riješiti, a evo što on o tome kaže.

– Cijeli radni vijek bio sam menadžer, ponajviše u hotelskoj industriji, no nigdje nisam uspio pronaći mjesto perfektno za život. Zato sam u studenome lani kupio ovaj katamaran i odlučio na njemu provesti ostatak života, a od Krka do Jelse plovio sam 11 dana.

Na moru je bilo svega od jakog vjetra, velikih valova, kiše i magle, no sidrenje se ovdje uistinu zakompliciralo, a budući da sam u životu najčešće bio prisiljen probleme rješavati sam, zaronio sam i pokušao osloboditi propeler, no u tome nisam uspio do kraja – rekao je Jürgen, koji zapravo plovi prema Malti.

‘Merci’ Jelšani

A kad je krvavih koljena po priličnoj hladnoći, onako promrznut, izronio na rivu i otišao u svoj jedini dom, do izražaja je došla ona humana crta domaćih ljudi, koji prema svemu sudeći znaju s turistima.

Vidjeli su da je “Jürgen without woman” pa su ga brzo utoplili, izmasirali, izmjerili mu tlak, donijeli mandarine i pripremili topli čaj za okrepu, a napokon pozvali i Hitnu medicinsku pomoć, na što se on tek nasmijao.

Andro Tomić mu je darovao i dvije butelje “Plavca malog”, te se pobrinuo da propeler napokon bude oslobođen konopa, što je učinio mlađahni i nadasve spretni Jure Bogdanić iz Vrboske.

Komunikativni starac, koji očito ljubi more, prezadovoljan je reakcijom domaćih ljudi, a zahvaljivao im je čokoladicama “Merci”.

A sad pravac Albanija!

‘Moj katamaran je dug 11,80 i širok 6,50 metara. Izuzetno je siguran, pa ću njime, nadam se, ploviti mnogim morima i rijekama. Najprije ću u Albaniji darovati siromašnima 35 paketa mojih stvari koje mi više nisu potrebne, malo dotjerati unutrašnjost broda i onda nastavljam dalje.’ – otkrio nam je svoje planove vremešni avanturist.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.