Brod Jacquesa Cousteaua, ponovno će zaploviti

Calypso
Calypso

Legendarni Calypso, brod čuvenog francuskog istraživača podmorja, pokojnog Jacquesa Cousteaua, ponovno će za par mjeseci zaploviti, najavili su vlasnici broda.

Društvo Cousteau priopćilo je na svojoj internet stranici kako će brod “dobiti potpuno nov život”.

Brod Calypso, s kojim je čuveni istraživač godinama ispitivao tajne podmorja, bio je tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća domaćinom serijala Jacquesa Cousteaua Podmorski svijet, popularnog diljem svijeta.

Brod je 1996. teško oštećen prilikom slučajnog sudara do kojeg je došlo u luci Singapura.

Društvo Cousteau, kojeg je 1973. osnovao sam istraživač, objavilo je da će brod biti spreman napustiti brodogradilište u Concarneauu u prvom tromjesečju 2016. Predsjednica društva i Cousteauova udovica, Francine Cousteau, priopćila je da će “brod biti u potpunosti obnovljen i spreman za plovidbu te će ga pokretati njegova dva motora, kako je to želio i kapetan Cousteau”.

Caypso, britanski brod originalno namijenjen vađenju mina iz podmorja, 1950. godine adaptiran je u “mobilni oceanografski laboratorij”, a Cousteau, bivši pomorski časnik, njime je načinio prve istraživačke korake u proučavanju dubokog podmorja.

Brod je trebao biti popravljen još 2007. ostavši usidren u Bretanji nakon spora oko plaćanja u kojem su njegovi vlasnici morali platiti brodogradilištu 300.000 eura, novac koje je društvo prikupilo iz javnih donacija.

U junu 2010. društvo je, obilježavajući 100 godina Cousteauovog rođenja, objavilo kako se brod popravlja.

Po najnovijem saopštenju, radi se na tome da radovi na brodu u Bretanji budu okončani tijekom iduća tri mjeseca, a procjenjuje se da će trebati još 12 do 18 mjeseci dok brod napokon ponovno zaplovi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.