U Dubrovnik će ove godine uploviti 500 kruzera

Dubrovnik
Dubrovnik

Prema trenutačnom stanju rezervacija, tijekom 2016. godine u dubrovačkoj luci Gruž očekuje se dolazak 491 putničkog broda na kružnim putovanjima, ukupnog kapaciteta oko 803 hiljade putnika, što je grad veličine Zagreba.

To je u odnosu na 2015. godinu oko tri posto više uplovljavanja, ali i oko jedan posto manji kapacitet putnika, što je posljedica smanjenja veličine brodova koji uplovljavaju u luku Gruž.

Navedeni je trend uočljiv posljednjih nekoliko godina, tako da je prosječni brod u luci oko četiri posto manji po putničkom kapacitetu. No, to statističko smanjenje ipak ne znači da će u luku dolaziti mali kruzeri jer najbrojnija skupina brodova koji se očekuju ima prosječni kapacitet 2758 putnika i imat će 145 dolazaka. Nakon njih slijedi skupina brodova prosječnog kapaciteta 2370 putnika, u kojoj se broj od 105 dolazaka udvostručio u odnosu na prošlu godinu, a takvi pomaci u veličini brodova još jednom upućuju na to da su kruzeri ploveći hoteli čiju regiju plovidbe brodari prilagođavaju potrebama, premještajući svoje kapacitete zahtjevima tržišta ili nekim drugim razlozima nastalim u okolini.

Ističe to kapetan Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, i napominje da sezona dolazaka srednjih i velikih kruzera 2016. godine počinje već sredinom ožujka, što je dvadesetak dana ranije nego prethodne godine. Sezona će trajati sve do sredine prosinca, čime se kruzing-sezona produljuje za više od mjesec dana.

U Lučkoj upravi Dubrovnik ističu kako od značajnijih događanja u godini koja je počela treba navesti nastavak suradnje s tvrtkom “Thomson Cruises” na projektu home porta, odnosno luke ukrcaja. Naglašavaju i dolazak triju novogradnji, brodova “Viking sea”, “Konigsdam” i “Carnival Vista”, koji će više puta ticati Dubrovnik, tako da će biti ukupno deset novih dolazaka.
– Na sezonu kružnih putovanja 2016. gledamo kao nastavak uspješnog poslovanja prijašnjih godina, dnevnih dolazaka u granicama broja posjetitelja koje destinacija može podnijeti i kao nastavak dobre suradnje s ostalim akterima kruzing-turizma kojih je u Gradu sve više, a putnici ne kriju zadovoljstvo lukom i Dubrovnikom kao destinacijom – ističe ravnatelj Antun Asić.

Slobodna Dalmacija

Ahmet Kalajdžić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.