Tvrđava Svetog Nikole uređuje se za UNESCO-ovu listu

Sveti Nikola tvrđava
Sveti Nikola tvrđava

Uklanjanjem zemljanog nasipa na južnoj strani Tvrđave sv. Nikole te istodobnim rušenjem građevine u kliještima fortifikacije, kao i pregrada u njezinoj unutrašnjosti, započinju pripremni radovi na obnovi Tvrđave sv. Nikole za koje je Šibensko-kninska županija u svom proračunu rezervirala milijun i 180 tisuća kuna. Radove će do kraja prosinca izvesti dubrovačka tvrtka “Tonikom”, dok će stručni nadzor, u koji je uključen i šibenski Konzervatorski odjel, obaviti ovdašnja tvrtka “Dom-konzalting”.

Budući da je riječ o kulturnom dobru najviše kategorije, iskop, rušenje, uklanjanje i odvoz deponiranog materijala i građevinskog otpada moraju se izvoditi s najvećom pozornošću kako se ne bi prouzročila bilo kakva oštećenja, što je složen posao, jer će doprema opreme i odvoz deponiranog materijala biti moguć jedino morskim putem.

Kazano je to na konferenciji za novinare kojoj su, uz šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, prisustvovali Anita Babačić Ajduk, Josip Ćuzela i Sanja Slavica Matešić, predstavnici Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Konzervatorskog odjela te županijskog Upravnog odjela za zaštitu prirode.

– Nakon okončanja pripremnih radova, ovisno o ispitivanjima termovizije, dovršit će se projektiranje kopnenog prilaza tvrđavi i sanacija mula, koje planiramo dovršiti u sljedećoj godini – kazao je Pauk.

Venecijanske utvrde

Tvrđava sv. Nikole predložena je, inače, za postupak upisa na UNESCO-ovu listu kulturnih dobara materijalne baštine koji je inicirao talijanski grad Bergamo za venecijanske utvrde od 15. do 17. stoljeća na prostoru nekadašnje Mletačke Republike.- Upravo zbog strogih UNESCO-ovih pravila, radovi na Tvrđavi sv. Nikole ni dinamikom, a ni opsegom neće pratiti projekte revitalizacije ostalih gradskih tvrđava. Nominacija na UNESCO-ovu listu nam je od izuzetne važnosti te ćemo kod svih radova konzultirati, uz Konzervatorski odjel, još i predstavnike UNESCO-a. Izgradnjom šetnice u Kanalu sv. Ante, Javna ustanova Priroda, uz podršku Šibensko-kninske županije, pokazala je sposobnost privlačenja financijskih sredstava i realizacije čitavog pothvata u planiranim rokovima i proračunu. To nam daje za pravo vjerovati da i obnova tvrđave, iako se radi o velikom i dugotrajnom poslu, može biti ostvarena u realnom i sagledivom vremenskom okviru – rezimirao je Pauk.

Ministarstvo kulture je za koordinatora projekta nominacije Venecijanskih utvrda, i to dio koji se odnosi na Šibenik, imenovala mr. sc. Josipa Ćuzelu. Na skupu je istaknuto kako su Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda do sada odradili veliki dio pripreme projektne dokumentacije za početak radova na Tvrđavi sv. Nikole.

M. JURKOVIĆ

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.